5. foto safari – “Čudesna šuma Žutica 2017.”

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

U svrhu promicanja zaštite poplavnog područja šume Žutice kao područja biološke raznolikosti te podizanje razine znanja i svijesti javnosti o iznimnoj važnosti očuvanja ovog područja i ove godine održan je već tradicionalni 5. foto safari “Čudesna šuma Žutica 2017.”.

Organizator ovog druženja je Planinarsko društvo „Društvo prijatelja prirode“ i Portal Volim Ivanić u suradnji s Hrvatskim šumama – UŠP Zagreb – Šumarijom Novoselec, Turističkom zajednicom Grada Ivanić-Grada, Vatrogasnom zajednicom Grada Ivanić-Grada i Gradom Ivanić-Gradom.

Na foto safariju sudjelovalo je 30-ak ljubitelja prirode i fotografije kojima na dosta zahtjevnoj stazi, dužine oko 4 kilometra, fotografskih motiva nije nedostajalo.

Organizatorima je posebno zadovoljstvo pružila činjenica da su na ovogodišnjem foto safariju sudjelovali roditelji s djecom školske pa čak i predškolske dobi koji su uživali u šetnji dok je vrhunac zabave svakako bila vožnja čamcem po prekrasnoj rijeci Česmi.

Stazom, koja je većim dijelom vodila uz stari, prirodni tok rijeke Česme, sve sudionike proveo je Dražen Cazin još jedan od stvarnih zaljubljenika u našu šumu Žuticu.

Kako stručnih i zanimljivih informacija o šumi ne bi nedostajalo pobrinuli su se ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović prof. i Zlatko Bublić dipl.ing.sum koji su nam svaki iz svog područja približili pojedinosti o tome kako zaštititi žutička staništa i njihovu bogatu bioraznolikost. Posebno je bila interesantna priča g. Bublića o stablima odnosno načinu na koji ona osjećaju okruženje u kojem se nalaze, kako određuju godišnja doba ali i kako čovjek izgradnjom kanala, puteva i nasipa remeti razinu podzemnih voda i tako nestručnim gospodarenjem narušava njihovu i opstojnost cijelog staništa o kojem ovise brojne biljne i životinjske vrste.

Nakon prolaska staze na cilju nas je dočekala vesela ekipa predvođena našim gastro djelatnikom, velemajstorom kuharom Damirom Škenderom koji je uz pomoć prijatelja pripremio nezaboravan “šumarski gablec” nakon kojeg je nastavljeno druženje za pamćenje.

Sudionike 5 foto safarija ispratili su direktorica TZ Grada Ivanić-Grada Ankica Bešter i zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj.

Šuma Žutica dio je Nacionalne ekološke mreže Nature 2000. Prostire se u zoni poplavnog područja Lonjskog polja i druga je najveća nizinska šuma u Hrvatskoj. Specifična je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tomu opstao bogat biljni i životinjski svijet. Šuma Žutica je i prva retencija na lijevoj obali Save, nizvodno od Zagreba, čija je svrha zaštita naselja uz Savu od poplava.

Organizatori zahvaljuju svim sudionicima i ovim putem pozivamju da  se pridruže i sljedeće godine na 6 foto safariju “Čudesna šuma Žutica.

Izvor: Portal Volim Ivanić

Tagovi:, , , , , , , ,