Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi (riči)

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Najava

Ovogodišnja tema Dana europske baštine je Baština i priroda – krajolik mogućnosti. Temom se želi naglasiti povezanost čovjeka s prirodom te potreba za istraživanjem njezinih raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije. Tim povodom pozivamo Vas na izložbu

„Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi (riči)“  u
petak 20. listopada 2017. godine u 18:00 sati
u Općoj pučkoj školi u Šenkovcu, Zagrebačka 44

Likovna dijela nastala tijekom kolonije „Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi“ (riči)  bit će predstavljena na istoimenoj izložbi uz prigodni program otvorenja:

•  predavanje ravnateljice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martine Glasnović pod nazivom „Rijeka Sutla – dio zaštićene europske prirodne baštine“
  • interpretacija tekstova članova Udruge Ivana Perkovca na kajkavskoj ikavštini na temu rijeke Sutle i života na njenim obalama
  • nastup kulturno-umjetničkog društva Mihovila Krušlina, Šenkovec koje će se predstaviti s kajkavsko – ikavskim napjevima objavljenim na nosaču zvuka „Sukla poopiva“
  • izložba kinča – bilja sa sutlanskih livada, vrtova i okućnica.

Dani Europske baštine ove godine održavaju se s ciljem promicanja i edukacije lokalne i šire zajednice o prirodnoj baštini Zagrebačke županije. Naglasak je na upoznavanje i podizanje svijesti javnosti o rijeci Sutli i Savi uzvodno od Zagreba kao dijelu europske ekološke mreže Natura 2000 te velikoj krajobraznoj vrijednosti sutlansko-savske doline i okolnog brežuljastog područja.

Dane europske baštine u Šenkovcu organizira Udruga Ivana Perkovca za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine u suradnji s JU Zeleni prsten Zagrebačke županije i Općinom Brdovec.

Tagovi:, , , , , , , , , , , , ,