Javnoj ustanovi Zeleni prsten i partnerima 4,5 milijuna kuna za zaštitu prirode

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije odobrena su  sredstva za provedbu dva projekta „Sloboda za suženu Savu koja omogućuje obnovu rijeke i poplavnih područja sa svrhom obrane od poplava“ i „Partneri za prirodu“ ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna. Javna ustanova Zeleni prsten upravlja s 23 zaštićena područja na području Zagrebačke županije kao i područjima europske ekološke mreže. Trenutno su u tijeku još dva projekta koja se sufinanciraju sredstvima iz fondova Europske unije. Zahvaljujući tim projektima u zaštitu prirode će biti uloženo dodatnih 20 milijuna kuna.

Projekt „Partneri za prirodu“ će provoditi Zelena akcija, Javne ustanove „Zeleni prsten“, „Međimurska priroda“ i Park prirode Lastovsko otočje te ProNatura. Vrijednost projekta je 1,376,977.34 kn. Projekt će se baviti istraživanjem modela za upravljanje zaštićenim područjima s naglaskom na veću suradnju s dionicima prostora kao i vrlo aktualnim problemom gospodarenja otpadom u zaštićenim dijelovima prirode.

Ukupna vrijednost projekta „Sloboda za suženu Savu“ je 408.595,00 EUR, a predviđeno trajanje je tri godine. Glavni cilj je provesti istraživanja izvedivosti zahvata obnove riječnih staništa na rijeci Savi. Vodeći partner je njemačka zaklada EuroNatur, a nacionalni partneri zaduženi za provedbu su Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i  Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode. Projektom će se omogućiti nastavak rada Mreže parkova uz rijeku Savu – Sava Parks jer će svi članovi biti uključeni u projektne aktivnosti. Bijela knjiga o Savi bit će prevedena s engleskog jezika na jezike zemalja kojima protječe rijeka Sava.

Bijela knjiga o Savi je publikacija koja sadrži konkretne prijedloge za unaprjeđenje zaštite od poplava te daljnje očuvanje Save i njenih pritoka. Knjiga pruža vjerodostojnu i dragocjenu osnovu za donošenje odluka o budućnosti Save i njezinih stanovnika te nudi konkretne prijedloge za održivu i prirodnu zaštitu od poplava. Rijeka Sava dugačka je 926 kilometara, okružena je s 170.000 ha poplavnih šuma (40.500 ha šuma vrba i topola i 141.000 ha hrasta i jasena), kao i 25.000 ha vlažnih pašnjaka. Ona predstavlja jedinstveno područje u Europi jer ne postoji područje slične vrijednosti.

Hrvatska je po bioraznolikosti među najbogatijim europskim zemljama, što se ogleda i u činjenici da zaštićena te Natura 2000 područja pokrivaju oko trećinu njenog teritorija. Rezultat velike biološke raznolikosti su mnoge rijetke i ugrožene biljne i životinjske vrste.

Tagovi:, , , , , , , , , ,