Kako se ponašati u prirodi

Gradska knjižnica Samobor i Javna ustanova Zeleni prsten obilježili su Svjetski dan vlažnih (močvarnih) staništa predavanjem „Kako se ponašati u prirodi”.  Učenicima  samoborske Osnovne škole Bogumila Tonija predavanje je održao Darko Slukan, glavni čuvar prirode Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Močvarna staništa su najugroženiji ekološki sustavi, posebice zbog prekomjernog isušivanja i iskorištavanja njihovih resursa, što je rezultiralo njihovim znatnim smanjivanjem u cijelom svijetu. 1971. godine je u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti s ciljem očuvanja te promišljenog korištenja vlažnih staništa, intenziviranjem međunarodne suradnje te ostvarivanjem svekolikog održivog razvoja. Ovu Konvenciju do sada je usvojilo 169 država, koje su 2290 područja proglasile vlažnim područjima od međunarodnog značaja, u ukupnoj površini od 2 149 748 km2. Od navedenog broja zaštićenih vlažnih staništa, tzv. Ramsarskih područja, njih se pet nalazi u Hrvatskoj i to parkovi prirode Lonjsko polje, Kopački rit i Vransko jezero, donji tok rijeke Neretve te ornitološki rezervat ribnjaci Crna Mlaka.

Kroz jednosatno izlaganje i razgovor, popraćenih brojnim upitima 50-ak polaznika trećih c i d razreda –OŠ Bogumil Tonija te njihovih učiteljima Sandri Tilić i Miroslavu Latinu učenicima je približena ukupna problematika zaštite prirode, predstavljeni su im njezini provoditelji kao i zaštićena područja te područja ekološke mreže, s posebnim naglaskom na važnost močvarnih staništa za očuvanje staništa ptica močvarica.

U završnom dijelu predavanja rendžer Darko Slukan je predstavio učenicima rad Službe čuvara prirode, upoznajući ih s brojnim iskustvima iz svojeg višegodišnjeg rada kao zaštitara prirode, a ujedno ih je uputio na mogućnosti kako i oni jednog dana mogu postati rendžerima. Zadovoljni školarci s pozornošću su pratili predavanje te iskazali više želja za postajanjem rendžerom, pa je druženje zaključeno nizanjem brojnih pitanja iz života hrvatskih rendžera.

Tagovi:, , , , , , , , , ,