Održan 10. Edukativno-stručni skup nastavnika biologije i geografije Zagrebačke županije

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

U organizaciji Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije i voditeljica stručnih aktiva Snježane Horvatić, Marine Periše, Ivane Skočić i Nataše Kletečki, u subotu 5. svibnja 2018. godine održan je deseti Edukativno-stručni skup nastavnika biologije i geografije Zagrebačke županije. Skup je održan u Donjoj Kupčini na području Općine Pisarovina. Sudjelovalo je četrdeset nastavnika biologije i geografije s područja Zagrebačke županije. Nakon riječi dobrodošlice ravnateljice JU Zeleni prsten Martine Glasnović i uvoda u ovogodišnji Skup, nastavnike je pozdravila direktorica Turističke zajednice Pisarovina Ivanka Rogić.

U prostorijama Mjesnog doma stručni suradnik Luka Basrek održao je predavanja o Natura 2000 područjima „Pokupski bazen“, „Kupa“ i „Ribnjaci Pisarovina“, a zatim o bijelim rodama. Donja Kupčina je „selo roda“ u Zagrebačkoj županiji. Ovdje se nalazi čak 28 gnijezda od kojih je prošle godine bilo aktivno više od dvadeset.

Nastavnici su obišli Zavičajni muzej uz stručnu pratnju Anđelke Vidović te se upoznali s mogućnošću održavanja različitih kreativnih radionica. Zavičajni muzej je osnovan 1973. godine od samih mještana Donje Kupčine. Predstavlja jedan je od većih hrvatskih muzeja na otvorenom. U autentičnom okruženju narodnog graditeljstva Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine, sadrži predmete, namještaj, alate i nošnje koje neposredno pružaju uvid u način nekadašnjeg života.

Donja Kupčina je mjesto očuvane tradicije i baštine. Način života i tradicionalna poljoprivreda ovdje su i dalje u suživotu s prirodom. Stoga je prisutnost strogo zaštićene vrste bijele rode dokaz čistog okoliša i očuvane prirode

Tagovi:, , , , , , ,