Održana redovna godišnja skupština Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

U subotu 10. veljače 2018. održana je redovna godišnja skupština Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica u Društvenom domu u Lukavcu. Uz tridesetak članova Društva Skupštini su nazočili i gosti predstavnici Udruga i Društava za uzgoj malih životinja iz Zaboka, Križevaca, Rijeke i Slunja, Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije te prof. dr. sc. Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Društvo djeluje od 2005. godine, a najvažnija aktivnost, odnosno manifestacija koju organiziraju već dvanaestu godinu za redom je Županijska izložba malih životinja.

Društvo je usmjereno i na uzgoj izvorne pasmine peradi, kokoši hrvatice, a posljednjih godina intenzivno se bave pokretanjem zaštite za pasminu turopoljsku patuljastu kokoš. U 2017. godini Društvo je vršilo uzgoj i selekciju turopoljske patuljaste kokoši, a upravo je u siječnju 2018. na Županijskoj izložbi malih životinja dobilo i pozitivno mišljenje za priznavanje standarda.

Prof. dr. sc. Zlatko Janječić Društvu je dao informaciju o mogućnostima za apliciranje na natječaje Ministarstva poljoprivrede putem kojih je moguće dobiti sredstva za rad Udruga i Društava, kao i za istraživanja pasmina. Također, važna informacija za Društva i Udruge je da Ministarstvo poljoprivrede propisuje višegodišnje praćenje proizvodnih pokazatelja kako bi pojedina pasmina bila priznata, a za to je potreban veći broj uzgajivača s matičnim jatima.