Potpisan sporazum između Grada Ivanić-Grada i JU Zeleni prsten

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Javna ustanova Zeleni prsten i Grad Ivanić-Grad potpisali su sporazum o sufinanciranju postprodukcije dokumentarnog filma „Čudesna šuma Žutica“. Autor dokumentarnog filma  „Čudesna šuma Žutica – između dviju poplave“ je Zoran Ožetski, vjerni poznavatelj svakog kutka Žutice koji godinama svojim fotoobjektivom dokumentira ovu čudesnu poplavnu šumu.  

Šuma Žutica smještena je nedaleko od Zagreba u zoni poplavnog područja Lonjskog polja i spada u nizinske poplavne šume.  Kao i svaka poplavna šuma nizinskog pojasa, i šuma Žutica je svojim nastankom, životom i razvojem vezana uz vodu. U posljednje vrijeme poplave nanose velike štete i nesreću ljudima čija su naselja u poplavnim zonama velikih rijeka. Poplave u šumi Žutici imaju sasvim drugačiji učinak, zapravo potpuno suprotno – poplave donose život. Poplavne vode rijeke Save ponovno donose život u stare rukavce i „mrtvaje“ koje je rijeka Lonja tijekom stoljeća, mijenjajuće svoj tok za sobom ostavljala.

Ideja ovog kratkog dokumentarnog filma je prikazati život odnosno eksploziju života u biljnom i životinjskom carstvu koja započinje ranog proljeća (povlačenjem zimskih poplava), a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava. Žutica svake godine uslijed obilnih poplava doživljava fantastične preobražaje.

Film će se dotaknuti i vrlo važnog segmenta – suživota čovjeka i prirode i potrebe za očuvanjem ovog područja izuzetne bio raznolikosti – Čudesne šume Žutice.