Potpisan Sporazum o suradnji na provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma Zagrebačke županije

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

U sklopu projekta „Cikloturistička ruta Zagrebačke županije – povezivanje s Republikom Slovenijom i susjednim županijama“,  sufinanciranim sredstvima Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Zagrebačka županija je donijela Operativni plan razvoja cikloturizma Zagrebačke županije. Glavni ciljevi provedbe Operativnog plana razvoja cikloturizma Zagrebačke županije su: stvoriti organizacijski okvir za umrežavanje dionika važnih za daljnji razvoj cikloturizma; jasno regulirati kretanje biciklista po svim vrstama cesta (državnim, županijskim, lokalnim, nerazvrstanim) s hrvatskim propisima i najboljom europskom praksom po pitanju sigurnosti, uključujući i kretanje po posebnim vrstama puteva i teritorija (s posebnom pažnjom na zaštićena područja); kvalitetno povezati biciklističke rute na području Zagrebačke županije s rutama na području grada Zagreba; povezati cikloturizam s drugim turističkim proizvodima u županiji u cjelovite doživljaje (eno-gastronomija, jahanje, planinarenje, konjički turizam i sl.); poticati poduzetničke aktivnosti vezane uz cikloturizam (smještaj, ugostiteljstvo, servisi i slično) i drugo.

Kako bi zadani ciljevi Operativnog plana razvoja cikloturizma Zagrebačke županije bili ostvareni, u prostorijama Zagrebačke županije dana 8. studenog 2017. godine potpisan je Sporazum o suradnji na provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma Zagrebačke županije. Prisutne je pozdravio zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić istaknuvši važnost donošenja Operativnog plana i potpisivanja Sporazuma za Zagrebačku županiju. Pregled najvažnijih točaka Operativnog plana cikloturizma Zagrebačke županije predstavili su djelatnici Instituta za turizam. Sporazum su potpisali predstavnici institucije, gradova, općina te biciklističkih i ekoloških udruga koji će u okviru vlastitih godišnjih planova rada, propisanih nadležnosti i financijskih mogućnosti sudjelovati u provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma Zagrebačke županije.

Javna ustanova Zeleni prsten jedna je od 51 potpisnika Sporazuma, a cikloturizam je prepoznat kao jedan od poželjnih i poticajnih oblika turizma u zaštićenim područjima.

 

 

Tagovi:, , , , , ,