Premijera filama: “Čudesna šuma Žutica između dvije poplave”

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Najava

Osobito nam je zadovoljstvo pozvati Vas povodom Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana Voda na premijeru dokumentarnog filma autora Zorana Ožetskog

 „Čudesna šuma Žutica –  između dvije poplave“
u utorak 27. ožujka 2018. godine u 13:00 sati
u Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad
Moslavačka 1,  Ivanić-Grad

Zanima li Vas kako je šuma Žutica dobila ime? Želite li vidjeti plavu žabu? Znate li kad i gdje su dabrovi opet vraćeni u Hrvatsku? Znate li tko je najveći graditelj među životinjama ili koji cvijet izgleda kao naša šahovnica? Znate li da se u šumi Žutici nalazi četvrtina vodozemaca i gmazova Hrvatske? Zanima li Vas koja biljka je bila baza gume za žvakanje ili od koje su rađene podstavu za odijela vojnih pilota? Znate li da je u šumi Žutici svoj doma pronašla i životinja koja može predvidjeti promjene vremena? Odgovore na ova pitanja ali i mnogo više saznat ćete na premijeri filma “Čudesna šuma Žutica – između dvije poplave”.

Ideja dokumentarnog filma „Čudesna šuma Žutica između dvije poplave“ je prikazati život odnosno eksploziju života u biljnom i životinjskom carstvu koja započinje ranog proljeća povlačenjem zimskih poplava, a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava. Žutica svake godine uslijed obilnih poplava doživljava fantastične preobražaje. Film kroz kojeg nas vodi pripovjedač, prikazati će životne cikluse i ponašanja prirode, ali i procese na dinamičan način.  Film će se dotaknuti i vrlo važnog segmenta – suživota čovjeka i prirode i potrebe za očuvanjem ovog područja izuzetne bio raznolikosti.

S ciljem što veće promocije prirodne baštine Zagrebačke županije film prati dvojezična brošura, izložba fotografija te titlovi na engleskom i hrvatskom jeziku. Film je prilagođen osobama s oštećenjima sluha, traje 47 minuta i ima mogućnost izbora tema (plava žaba, kockavica, poplavne livade, itd.).   Autor filma je Zoran Ožetski, a izdavač JU Zeleni prsten Zagrebačke županije. Film je sufinanciran sredstvima Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada.

Šuma Žutica nalazi se na samim vratima najvećeg zaštićenog močvarnog područja – Lonjskog polja. Kao i u svakoj poplavnoj šumi najznačajniji element koji određuje razvoj vrsta i šumskih staništa je poplavna voda. U proljeće, topljenjem snijega i pojavom proljetnih oborina stvara se ogromna količina vode za koju riječna korita Save i njenih pritoka nisu dovoljna pa se veliki dio vode razlijeva u prirodna poplavna područja u koja spada i Žutica.

Žutica je dio Europske ekološke mreže Nature 2000 (HR2000465). Prostire se u zoni poplavnog područja Lonjskog polja te je druga najveća nizinska šuma u Hrvatskoj. Specifična je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tomu opstao bogat biljni i životinjski svijet karakterističan za močvarne šume sjeverne Hrvatske. Predstavlja komplekse hrastovih i jasenovih sastojina.  Njezina vrijednost ne ogleda se samo u bogatoj biološkoj raznolikosti, već i u činjenici da je Žutica prva retencija na lijevoj obali Save, nizvodno od Zagreba, čija je svrha zaštita naselja uz Savu od poplava.

Tailer filma možete pogledati na linku Čudesna šuma Žutica između dvije poplave

Redatelj: Zoran Ožetski
Producent: Martina Glasnović
Proizvodnja: JU Zeleni prsten zagrebačke županije

Kamera i montaža: Zoran Ožetski
Pripovjedač: Zlatko Bublić
Tekst čitao: Željko Tomac
Lektorirao: Jadranko Bitenc
Tonska obrada: Željko Robek
Specijalni efekti: Damir Lilić

POSEBNA ZAHVALA :
Goran Šafarek
Luka Hercigonja
Zlatko Borenović
Jadrako Pongrac
Đuro Kašner
Damir Škender

Glazba: Prelude No. 9, 13, 14 by Chris Zabriskie licenciran je licencom Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Izvor: http://chriszabriskie.com/preludes/
Izvođač: http://chriszabriskie.com/

 

 

Tagovi:, , , , , , , , , ,