Nastavak prstenovanja ptića bijele rode

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Najava

U cilju zaštite i očuvanja strogo zaštićenih vrsta, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije osigurala je prstenove za obilježavanje ptića bijelih roda kao i prijašnjih godina.

Prstenovanje ptića bijelih roda odvijati će se 20. lipnja od 8 do 15 sati
na području općina Klinča Sela i Pisarovina.

Do sada je u 2017. prstenovano 124 mladih roda na području Grada Vrbovca, Općina Rakovec i Dubrava te se je uspjeh gniježđenja na tim područjima pokazao vrlo dobrim. Navedeno nas puni optimizmom zbog čega i sutra očekujemo jako dobar rezultat i potvrdu najbolje godine za rode od kada smo započeli s prstenovanjem. Ovo je 5. godina  za redom kako provodimo prstenovanje roda i do sad smo prstenovali oko 408 mladunaca.

Prstenovanje provode ovlašteni prstenovači koji uz nesebičnu pomoć djelatnika HEP-a s dizalicom pristupaju gnijezdu i svakoj maloj rodi na noge postavljaju prstenove.
Rode se prstenuju aluminijskim prstenovima i velikim bijelim plastičnim prstenovima na kojima je crnim slovima zapisan jedinstveni kod pomoću kojeg se prate rode. Nalazi prstenovanja pokazuju kretanje, omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja.

Važno je naglasiti, da se prstenovane ptice neozlijeđene puštaju na mjestu prstenovanja. Cijeli postupak traje oko 10 minuta te je za rode bezbolan i ne predstavlja nikakav rizik.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.  Molimo sve stanovnike Zagrebačke županije koji na svojim krovovima imaju gnijezdo bijele rode da omoguće prstenovanje.

Tagovi:, , , , , , , , ,