Prstenovanje ptića bijelih roda  

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Najava

U cilju zaštite i očuvanja strogo zaštićenih vrsta, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije osigurala je prstenove za obilježavanje ptića bijelih roda kao i prijašnjih godina.

Prstenovanje ptića bijelih  roda odvijati će se
12. i 13. lipnja od 8 do 15 sati
na području Grada Vrbovca i općine Dubrava.
Tjedan kasnije prstenovat će se ptići na području Jastrebarskog, Klinča Sela i Pisarovine.

Prstenovanje provode ovlašteni prstenovači koji uz nesebičnu pomoć djelatnika HEP-a s dizalicom pristupaju gnijezdu i svakoj maloj rodi na noge postavljaju prstenove.
Rode se prstenuju aluminijskim prstenovima i velikim bijelim plastičnim prstenovima na kojima je crnim slovima zapisan jedinstveni kod pomoću kojeg se prate rode. Nalazi prstenovanja pokazuju kretanje, omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja.

Važno je naglasiti, da se prstenovane ptice neozlijeđene puštaju na mjestu prstenovanja. Cijeli postupak traje oko 10 minuta te je za rode bezbolan i ne predstavlja nikakav rizik.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala svim stanovnicima Zagrebačke županije što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste.

Više o prstenovanje možete vidjeti ovdje.