Skup ravnatelja javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Ravnatelji županijskih i lokalnih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima će  od 07. do 09. lipnja 2017. godine imati priliku upoznati se s prirodnim ljepotama Zagrebačke županije u sklopu Skupa ravnatelja kojeg ove godine organizira  Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. Cilj skupa ravnatelja županijskih i lokalnih javnih ustanova je  razmjena iskustava u upravljanju zaštićenim područjima različitih kategorija zaštite, dijelova europske ekološke mreže te problematike iz djelokruga rada ravnatelja.

„Iznimno je važna razmjena iskustava, jer kod upravljanja zaštićenim područjima imamo slične probleme. Prilika je to da razjasnimo mnoge dvojbe te oko nekih stvari donesemo zajednički zaključak.“ Istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten te dodala: „Ovaj skup je prigoda da ravnatelji iz cijele Hrvatske vide naše izazove u upravljanju, ali i naše vrijednosti i prirodnu baštinu te dobru suradnju s korisnicima prostora“.

U sklopu Skupa održan je radni sastanak s predstavnicima Uprave za zaštitu prirode  Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu gdje se raspravljalo o izmjenama Zakona o zaštiti prirode te o projektu „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“.

U sklopu terenskog dijela obišli su Samoborski muzej, posjetili Park šumu Tepec-Palačnik-Stražnik, krški fenomen Medjame i Geomorfološkog spomenika prirode „Grgosova spilja”. U nastavku Skupa ravnatelji će obići te se upoznati s  ljepotama i problematikom Ornitološkog rezervata Sava-Strmec, kolonijom crvenokljunih čigri na jezeru Rakitje, Natura 2000 područja Sava kod Hruščice i Sava nizvodno od Hruščice, Značajnog krajobraza Odransko polje i Turopoljski lug, Botaničkog rezervata „Cret Dubravica“ i Parka u Lužnici.

Svečanom otvorenju Skupa nazočili su pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer sa suradnicima iz Uprave za zaštitu prirode te Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, zamjenik gradonačelnika Samobora Željko Stanec, te pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije Ante Mandarić.

Tagovi:, , , , , , , , ,