Spriječimo stradavanje kornjača na našim cestama

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Početkom svibnja 2018. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije „Zeleni prsten“ zaprimila je obavijest o masovnom stradavanju barskih kornjača na državnoj cesti Pisarovina-Karlovac te Pisarovina-Glina, svega nekoliko stotina metara od Pisarovine na mjestu gdje cesta prolazi blizu ribnjaka Pisarovina.

Ribnjaci Pisarovina dio su ekološke mreže Republike Hrvatske, a kao takvi čine sastavni dio europske ekološke mreže Natura 2000. Jedan od ciljeva očuvanja dijela ekološke mreže – HR2000451 Ribnjaci Pisarovina je barska kornjača (Emys orbicularis). Kornjače tijekom proljeća polažu jaja u zemlju, a to obično čine na udaljenosti od nekoliko stotina metara od vode zbog čega se tada udaljavaju od ribnjaka, a na putu im se nađu i ceste. Zimu također mogu provesti dalje od ribnjaka zbog čega se opet mogu udaljiti od ribnjaka. Stoga nekoliko puta godišnje imamo razdoblja kada one pojačano stradavaju, a kako je cesta koja prolazi kroz ribnjake ravna i nalazi se u nenaseljenom dijelu, auti na toj dionici voze jako brzo što dodatno pogoršava situaciju.

Od Hrvatskih cesta zatražili smo postavljanje znakova koji upozoravaju vozače na prisutnost kornjača, ali također molimo sve građane da pripaze na ove vrlo korisne životinje koje su prespore da bi se stigle skloniti od jurećih automobila.