Uklonjen otpad iz Medjama

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Osim biološke i krajobrazne, prirodnu baštinu čini i georaznolikost. Jedan od vrijednih lokaliteta geobaštine Zagrebačke županije jest krški plato Medjame u naselju Dubrava u Samoboru. Radi se o području koje se štiti Prostornim planom Zagrebačke županije. Tijekom 2017. godine, a zatim i 2018. godine Javna ustanova Zeleni prsten priprema dokumentaciju kako bi se područje zaštitilo u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode.

Tijekom redovnog monitoringa speleoloških objekata na području Medjama, članovi Speleološkog kluba Samobor ponovno su uočili otpad. Speleolozi su o navedenom obavijestili Javnu ustanovu Zeleni prsten. U ovom slučaju radilo se strvini koja je uklonjena iz jame Dubrava 3, a zatim je zbrinuta od strane Veterinarske stanice Samobor.

Ovakvi neodgovorni postupci pojedinaca ukazuju na još uvijek nedovoljno razvijenu svijest o važnosti čistog okoliša i prirode. Medjame su krško područje te sav otpad ispiru površinske vode koje sustavom jama poniru u podzemlje i završavaju u potoku Ludviću a zatim u potoku Gradni. Stoga apeliramo na sve građane da ne bacaju otpad u prirodu.

Nakon velike akcije čišćenja Medjama 2005. godine, akcije čišćenja su također provedene 2015. i 2016. godine. Ovim putem zahvaljujemo Policijskog postaji Samobor, Protueksplozivnoj službi PU zagrebačke i Veterinarskoj stanici Samobor na kooperativnosti i dosadašnjoj suradnji, a posebno Speleološkom klubu Samobor i svim speleolozima koji se neumorno brinu o bogatom i krhkom svijetu podzemlja često ugrožavajući i vlastiti život.

 

 

Tagovi:, , , , , , , , , ,