Zaštita prirode i očaravajući svijet ptica selica

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Ususret Danu planeta Zemlje Ogranak Matica hrvatske u Samoboru, Gradska knjižnica Samobor i Javna ustanova Zeleni prsten  pozivaju Vas  na predavanje

“Zaštita prirode i očaravajući svijet ptica selica”
u utorak, 16. travnja 2019. godine u 19 sati
u Gradskoj knjižnici Samobor, Odjel za odrasle,
Krležina 9, Samobor.

Dan planeta Zemlje se obilježava diljem svijeta 22. travnja s ciljem uključivanja stanovništva u proces usmjeren prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Zaštitimo naše vrste“ kako bi se ukazalo na velik problem ubrzanog izumiranja milijuna vrsta. Globalna razaranja i brzo smanjenje populacije biljaka i divljih životinja izravno su povezani s uzrocima koje pokreću ljudske aktivnosti: klimatske promjene, krčenje šuma, gubitak staništa, trgovina i krivolov, neodrživa poljoprivreda, zagađenje i pesticidi. Utjecaji i posljedice su dalekosežne. Nažalost, ljudska su bića nepovratno uznemirila ravnotežu prirode i, kao rezultat toga, svijet je suočen s najvećom stopom izumiranja. Darovi prirode za naš planet su milijuni vrsta koje znamo i volimo – sačuvajmo ih.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje seže u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem Sjedinjenih Američkih Država održani “nacionalni skupovi za okoliš” na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi. Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. godine. Tom prigodom u manifestacijama diljem svijeta je sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi, što je 1992. godine potaknulo održavanje Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru. Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja „Međunarodnim danom majke Zemlje“. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Molimo Vas da potvrdite svoj dolazak na mail info@zeleni-prsten.hr do 15. travnja 2019. godine.

Tagovi:, , , , , , , , , ,