Kao što rode spajaju ljude tako biciklijada “Put bijele rode“ spaja dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu. Pridružite nam se u nedjelju 18. rujna 2022. godine. Start je u 14:00 sati ispred Društvenog centra Zdenčina, Trg Stjepana Radića 1, Donja Zdenčina. Cilj biciklijade je u Zavičajnom muzeja Donja Kupčina.

Za sudionike biciklijade bit će organiziran prijevoz bicikala i biciklista do starta iz Pisarovine. Polazak je u:
13:00 h Donja Kupčina ispred Zavičajnom muzeja Donja Kupčina
13.15 h Trg Stjepana Radića, Pisarovina
13.30 h Bratina ispred Vatrogasnog doma

Vozit će se prekrasnim predjelima netaknute prirode kroz šumu i polja. Umjesto uobičajenih svakodnevnih gradskih gužvi i buke, ovdje pjev raznovrsnih ptica pomiješan mirisima lopoča, trava i cvijeća, uz pokoju srnu koja se javlja iz daljine šumskoga hlada, pomaže u postizanju suglasja čovjeka i prirode. Svi ste dobrodošli.

Za sudjelovanje na biciklijadi kao i za organizirani prijevoz potrebna je prijava. Prijaviti se možete do 8. 9. 2022. do 12:00 h putem linku prijava ili na mail: tzpisarovina@pisarovina.hr ili putem telefona: 099 409 5514. Potrebno je poslati sljedeće podatke: ime, prezime, godina rođenja, kontakt telefon, e-mail, veličina majice trebate li organizirani prijevoz do starta i od kuda (D. Kupčina/Pisarovina/Bratina). U slučaju kiše biciklijada se odgađa!

Organizatori, Turistička zajednica općine Pisarovina, JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, Udruga Zdenčina 1562 uz tehničku podršku BK SLJEME pripremaju za sve sudionike:
1. Majicu s logom biciklijade
2. Platnenu vrećicu s promotivnim materijalima
3. Ručak
4. Organiziran besplatan razgled Zavičajnog muzeja Donja Kupčina
5. Besplatno mjerenje šećera u krvi i tlaka
6. Organizirane vježbe istezanja pod vodstvom kineziologinje Petre Gumbarević

Trasa biciklijade u dužini od 17 km praznik je za oči i uši, za dušu i tijelo. Plavetnilo neba preko još uvijek zelenih krošnji stabala lagano zaranja u savršenstvu tišine, boja, života, mirisa i tajnovitosti prirode, prirode koju moramo osjetiti, voljeti i čuvati. Vozit ćemo lagano, očekivano trajanje vožnje je 2 sata. Stazu koja je bez uspona i ne zahtjeva posebnu fizičku spremnost možete pogledati na linku staza biciklijade. Kotizacija je 40,00 kn (za djecu do 18 godina se ne plaća kotizacija). Uplate na žiro račun: HR 12 23900011100129229 ili u Turističkom uredu, Trg hrvatskih velikana 1/1, Pisarovina, od 8 do 15 sati ili na dan biciklijade.

Biciklijada “Put bijele rode” održava se s ciljem zaštite, očuvanja i promocije bijele rode. Bijela roda je pokazatelj zdravog života, zdravog tla, zdrave vode i čistog okoliša u kakvom svi želimo živjeti.  Roda kao simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika povezuje kulturnu i prirodnu baštinu Zagrebačke županije. Od davnina postoje razne priče i mitovi o rodama.  Vjeruje se da one donose sreću, plodnost i prosperitet. U pričama za najmlađe, rode donose i djecu. Njihov dolazak i odlazak najavljuje smjenu godišnjih doba. Rode cijeli život žive u blizini ljudi. Gnijezde se u selima, a hrane na poljoprivrednim površinama. Upravo zato opstanak roda uvelike ovisi i o našem načinu života. Najviše roda u Hrvatskoj se nalazi u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji. Na području naše županije nalazi se čak 300-ak gnijezda bijele rode

Biciklijada će se organizirati i održati vodeći računa o svim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite. Osigurana je biciklistička pratnja, medicinska pomoć i prateće vozilo.
Sudionici mlađi od 14 godina mogu sudjelovati isključivo uz pratnju roditelja. Za sudionike mlađe od 16 godina Zakonom je propisano obvezno nošenje kacige, a radi vaše sigurnosti preporučujemo nošenje kacige svima. Sudionici voze na vlastitu odgovornost, a organizatori ne odgovaraju za djela učinjena od strane sudionika prema sebi ili trećim osobama.
Svojom prijavom na biciklijadu dajete privolu da se vaši podaci koriste u svrhu evidencije sudionika biciklijade i korištenje fotografija u cilju promocije. Pravo sudjelovanja ima onaj koji prihvaća naše uvjete oslobađanja od odgovornosti.