Hrast u Rakitovcu

Spomenik prirode od 2001.

U dvorištu Područne škole Rakitovec nalazi se stablo hrasta lužnjaka zaštićeno 2001. godine. Starost stabla je oko 110 godina, visina oko 22 metara, promjer krošnje gotovo 20 metara, obujam oko 380 cm i prsni promjer 121 cm. Zbog njegove starosti, veličine i impozantnosti Skupština Zagrebačke županije zaštitila ga je 2001. godine u kategoriji spomenika prirode, kao rijetki primjerak drveća. Uz običnu jelu hrast lužnjak je najugroženija vrsta drveća u Hrvatskoj.
Hrast lužnjak (Quercus robur L.) je listopadna vrsta koja raste na dubokim, glinastim ili pjeskovitim, plodnim, pretežno vlažnim tlima s visokom razinom podzemne vode. Kora je u mladosti glatka, oko dvadesete do tridesete godine se počinje raspucavati, a sa starošću je sve deblja (i do 10 cm), izbrazdana uzdužnim dubokim (3-4 cm) i poprečnim plitkim brazdama. Drvo hrasta lužnjaka je tvrdo, čvrsto i trajno. Listovi se sastoje od 2-10 mm duge peteljke i duboko, nepravilno urezane plojke. Baza lista je asimetrična, okruglasta i često s dvije uške. Mlado lišće je slabo dlakavo, no ubrzo ogoli s obje strane. Lužnjak cvjeta u travnju i svibnju. Njegovi cvjetovi se oprašuju vjetrom.
Svima poznat plod hrasta je žir. Žirovi hrasta lužnjaka izduženo su jajasti, svijetlosmeđe ili žućkaste boje, prošarani uzdužnim prugama koje su na svježijem plodu tamnije nijanse. „Kapica” žira stručno se naziva kupulom, a prekrivena je sitnim, prileglim ljuskama. Zbog velikog udjela alkaloida, žirovi su gorki i trpki.

Jeste li znali?

U Republici Hrvatskoj postoji 36 stabala u kategoriji zaštite spomenika prirode, od čega je 9 stabala hrasta lužnjaka.

Istraži i doživi!

Skip to content