11. Susret udruga prijatelja prirode Zagrebačke županije i 6. Susret planinara

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

11. Susret udruga prijatelja prirode Zagrebačke županije i 6. Susret planinara održan je u nedjelju, 06. listopada 2019. godine u Ivanić-Gradu, točnije u Graberju Ivanićkom. Mjesto okupljanja bilo je kod  planinarske kuće Društva prijatelja prirode u Graberskom brdu od kuda je u 11 sati oko 150 dobro raspoloženih ljubitelja prirode krenulo u 3-satnu šetnju južnim predjelima šume Marča. Pitomi brežuljkasti predjeli šume Marča bili su prava mjera za hodanje svih sudionika Susreta, od najmlađih do najstarijih, a bila je i mogućnost izbora duže ili kraće staze. Vodiči planinarskog društva Društva prijatelja prirode i članovi HGSS Stanice Bjelovar vodili su brigu o sigurnosti sudionika tijekom hodanja obilježenim rutama.

Svjetlo prekrasnog sunčanog dana  obojalo je zlaćanom bojom jesenje ruho šume što je pridonijelo posebnom ugođaju i doživljaju prirode.  Po povratku do planinarske kuće u Graberskom brdu sudionike smo okrijepili odličnim planinarskim grahom, gdje je nastavljeno druženje starih prijatelja, a bila je to prilika za nastajanje i novih prijateljstava među ljudima koji cijene i poštuju prirodu.  Ovaj susret, koji se tradicionalno održava jednom godišnje s ciljem okupljanja različitih dionika, koji  dio svog vremena nesebično odvajaju kako bi čuvali prirodu za buduće generacije bio je na neki način i svojevrsna zahvala svim Udrugama koje su ekološki osviještene i koje šire pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Društvom prijatelja prirode iz Ivanić-Grada organizirala je ovogodišnji Susret udruga prijatelja prirode i Susret planinara s ciljem promicanja zaštite prirode i isticanje važnosti rada i uloge udruga u očuvanju i edukaciji o zaštiti prirode na području Zagrebačke županije.

 

Tagovi:, , , , , ,