7. foto safari „Čudesna šuma Žutica“

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Najava, Vijesti

Pozivamo Vas na  7. foto safari „Čudesna šuma Žutica“ koji se održava 05. svibnja 2019. godine, u vrijeme kada je život šume na vrhuncu svoje bujne proljetne ljepote. Šuma Žutica dio je Nacionalne ekološke mreže Nature 2000. Prostire se u zoni poplavnog područja Lonjskog polja i druga je najveća nizinska šuma u Hrvatskoj. Specifična je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tomu opstao bogat biljni i životinjski svijet.

Ovogodišnja ruta foto safarija, u dužini od 6 kilometara, prati prirodni tok rijeke Lonje kroz šumu Žuticu od Carovog boka preko Žutog brijega do lugarnice Pleso, koja povezuje mnoga zanimljiva staništa bogate flore i faune kao što je grad lisica, stoljetno stanište nizinske bukve (koja je rijetkost u Žutici), naselje dabrova… Prijelaz preko brvi bit će još jedna od vještina koju ćete savladati kako bi prošli predjelima dostupnim samo iskusnim poznavateljima  šume Žutice. Po završetku foto safarija organizirat će se foto natječaj s bogatim nagradama.

Cilj foto safarija je promicanje važnosti zaštite poplavnog područja šume Žutice kao područja bogate biološke raznolikosti te unapređivanje i podizanje razine obrazovanja i svijesti javnosti o vrijednostima ovog područja.

Svi zainteresirani trebaju se prijaviti do nedjelje 28.04.2019., do 19 sati na: e-mail: depepe2009@gmail.com ili na tel.: 091 4975 404. Kod prijave za sudjelovanje potrebno je navesti veličinu majice. Kotizacija iznosi 50 kuna a uključuje majicu ovogodišnjeg foto safarija, prijevoz, vodiča, ručak i piće.

Svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje te da na foto safari pristupa na osobnu odgovornost i s potrebnom opremom, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana, odluka i uputa vodiča. Vodič ili organizator imaju pravo izmjene programa, obzirom na objektivne okolnosti na terenu. U slučaju jako lošeg vremena Foto safari se odgađa.

Sa sobom je potrebno ponijeti osobnu, zdravstvenu, a planinari i planinarsku iskaznicu, foto aparat, visoke čvrste cipele za hodanje, odjeću s dugim rukavima i nogavicama, dovoljne količine vode za 2-3 sata laganog hoda, lijekove ako ih koristite, zaštitu od sunca i insekata.

Ovogodišnji 7. foto safari „Čudesna šuma Žutica“ organizira planinarsko društvo Društvo prijatelja prirode i  portal Volim Ivanić u suradnji s Hrvatskim šumama – UŠP Zagreb – Šumarijom Novoselec, Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije, Turističkom zajednicom Grada Ivanić-Grada, Gradom Ivanić-Gradom i Vatrogasnom zajednicom Grada Ivanić-Grada.

Program foto safarija:

od 11:00 do 11:30 – okupljanje sudionika na parkiralištu „Lidla“, Stjepana Majdeka 47, Ivanić Grad
od 11:30 do 12:00 – raspoređivanje po kombi i osobnim vozilima i odlazak do mjesta starta foto safarija
od 12:00 do 12:30 – prijevoz vozila do lugarnice Pleso i povrat vozača do mjesta starta foto safarija
od 12:30 do 13:00 – zajedničko fotografiranje i start pješačkog dijela foto safarija
od 15:00 do 15:30 – završetak pješačkog dijela foto safarija, dolazak sudionika do lugarnice Pleso
od 15:30 do 16:00 – odmor i osvježenje
od 16:00 do 18:30 – „šumarski gablec“ (roštilj) odmor i druženje – zajedničko fotografiranje
od 18:30 do 19:00 – povratak u Ivanić-Grad

Tagovi:,