Dan rendžera 31. srpnja

Rendžeri cijelog svijeta, pa tako i Hrvatske, na današnji dan obilježavaju Svjetski dan rendžera, dan na koji se prisjećaju svojih ubijenih i ranjenih kolegica i kolega koji su stradali obavljajući svoj odgovorni posao zaštite prirodnih i kulturnih bogatstava svojih, a time i svjetskih, prirodnih prostora.

Prvi Međunarodni dan rendžera obilježen je prije 13 godina (2007.g.) povodom 15. obljetnice od osnivanja Međunarodne udruge rendžera, čija je članica i Udruga Hrvatski rendžer.
Ova rendžerska federacija (IRF – International Ranger Federation) kao jedan od svojih glavnih zadataka je postavila rad na podizanju svijesti o važnosti rendžera za zaštitu prirode te na davanju im svekolike podrške u obavljanju njihovih svakodnevnih radnih zadataka na očuvanju prirodne i kulturne baštine.

To je dan kada zastanemo i odajemo počast svim onim osobama koje hrabro stoje na prvoj liniji očuvanja  prirode, na kojoj, nažalost, svake godine smrtno strada više od 150 rendžera.
Najveća prijetnja čuvarima prirode dolazi od krivolova i ilegalne sječe šume, a i sam rad na udaljenim i nepristupačnim  mjestima donosi puno rizika od napada divljih životinja, velikih požara kao i od prohodnosti samih terena. Osim toga,  česti uzroci stradavanja su i nasilni sukobi domicilnog stanovništva koje ulazi u zaštićena područja po drva za ogrijev ili kod ispaše stoke.
Nadalje, rad u prirodnom okolišu dovodi do smrtnosti od bolesti kao što su malarija, a u posljednje vrijeme od virusa COVID-19.

Udruga Hrvatski rendžer svoj je dan obilježila u Parku prirode Papuk, gdje se zajedno s kolegama čuvarima prirode ovog geološki značajnog zaštićenog područja prisjetila svih stradalih kolega, ali i s ponosom proslavila i obilježila dan čuvara prirode, dan svih onih koji svakodnevno obavljaju tu časnu dužnost.

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana rendžera prenosimo i dobru vijest za rendžere širom svijeta, a time zapravo i za ukupnu zaštitu prirode, kako su Fauna&Flora Inernational, Force for Nature, Global Wildlife Conservation, International Ranger Federation, Panthera, IUCN WCPA, WWF i Zoological Society of London osnovale široku koaliciju podrške za nadzornike i čuvare prirode pod nazivom Universal Ranger Support Alliance (URSA), a koja je osnovana na temelju Chitwanske deklaracije usvojene na prošlogodišnjem 9. Svjetskom kongresu rendžera u Nepalu.
Članice URSA koalicije dijele zajedničku viziju o zdravoj i očuvanoj prirodi te razumijevanje da se ta vizija ne može ostvariti bez kontinuirane podrške nadzornika i čuvara prirode diljem planeta, odnosno onih koji su svakodnevno na prvoj liniji obrane vrsta i staništa.
Prijetnje rendžerima, nadzornicima i čuvarima prirode i dalje je velika, pa si je URSA koalicija kao jedan od glavnih zadataka postavila davanje svekolike podrške čuvarima prirode putem iznalaženja strategija i odgovora na evidentne prijetnje.