Dan rijeke Save

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Dan rijeke Save obilježava se 1. lipnja u četiri zemlje u slivu rijeke Save – Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, s  ciljem promicanja iznimne ekološke vrijednosti i gospodarskih potencijala u slivu rijeke Save, održivog korištenja i razvoja gospodarskih aktivnosti te važnosti dobre regionalne suradnje koja doprinosi boljem stanju voda i vodnog ekosustava, a time i višoj kvaliteti života stanovništva u slivu Save.

Rijeka Sava je pritok Dunava koji izvire u sjeverozapadnoj Sloveniji. Oblikuje se spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke, a 946 kilometara nizvodno ulijeva se u Dunav u Srbiji. Na području Lijepe naše ona teče čak 510 kilometara. Za usporedbu, Dunav Hrvatskom protječe na dionici dugoj 138, a Drava 323 kilometra. Sava prolazi kroz četiri države. Od izvora prema ušću to su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Srbija. Sava pritom spaja čak tri glavna grada, a to su Ljubljana, Zagreb i Beograd. Pritom ih ne povezuje prometno jer nije cijelim svojim tokom plovna.

Rijeka Sava je svojom veličinom, krajobraznom raznolikošću, ekološkim vrijednostima i brojem ljudi čiji opstanak izravno ovisi o njenim vodama za piće, poljoprivredu, zaštitu od poplava i održivi razvoj jedna od najvažnijih pritoka Dunava. Ekološki značaj rijeke Save i njenih poplavnih područja očituje se u činjenici da je oko jedna trećina njene ukupne poplavne površine (ukupno 322.875 ha) i dvije trećine njenog vodotoka već proglašeno zaštićenim područjem – od nacionalnih parkova, Ramsarskih područja, drugih strogo zaštićenih područja i kandidata za Emerald mrežu do Natura 2000 područja. Sava je izvanredna rijeka od paneuropske važnosti.

Krajem svibnja Javnoj ustanovi Zeleni prsten odobrena su sredstva iz međunarodnih fondova za provedbu dva projekta vezano uz rijeku Savu „Zajedno za Savu“ i „Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama“ s ciljem zaštite, očuvanja i boljeg upravljanja rijekom Savom.

Tagovi:, , , , , , , , , , ,