Dan zaštite Dinarida

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Dan zaštite Dinarida – 7. listopada, proglašen je 29. svibnja 2019. godine na Generalnoj skupštini Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida u Parku prirode Blidinje (Bosna i Hercegovina). Svake godine 7. listopada, obilježavanjem Dana zaštite Dinarida, ukazujemo na važnost prirodne i kulturne baštine zemalja Dinarskog luka, kao i na povezanost prirodnih bogatstava i kulturno-povijesnih vrijednosti ovog posebnog područja u Europi.

Zbog pandemije COVID-19, ovogodišnja proslava bit će organizirana virtualno. Obzirom da je pandemija utjecala na mnoge aspekte rada i funkcioniranja parkova u našoj regiji i šire, obilježavanjem ovog dana želimo skrenuti pozornost na učinke pandemije na zaštićena područja, ali i na potrebu jačanja i produbljivanja suradnje kao jednog od odgovora na novu krizu. Stoga je slogan ovogodišnjeg Dana zaštite Dinarida #DinaridiSpajaju.

Pandemija COVID-19, u posljednjih devet mjeseci, u zemljama Dinarskog luka dramatično je utjecala na život i zdravlje ljudi, donoseći ekonomske i socijalne izazove, što može imati dugoročne posljedice za mnoge dijelove društva.

Globalno prekomjerno i nekontrolirano korištenje prirode – krčenje šuma, prenamjena zemljišta, neodrživi poljoprivredni razvoj u mnogim dijelovima svijeta, utjecalo je na stvaranje uvjeta za prijenos ove zoonotske bolesti sa životinja na ljude. Trenutna pandemija mogla bi značajno unazaditi nekoliko desetljeća napora u uspostavljanju održivog i učinkovitog sustava zaštite i upravljanja prirodom u mnogim zaštićenim područjima.

Zaštićena područja čine preko 10% teritorija zemalja Dinarskog luka, a osim što su jedno od središta biološke raznolikosti na europskoj razini s brojnim endemskim i reliktnim vrstama, u posljednjem desetljeću postaju sve važnije za gospodarski razvoj svojih zemalja kroz održivi turizam, poljoprivredu i obrt.

Način na koji se odnosimo prema ekološkim problemima i upravljanju zaštićenim područjima tijekom i nakon pandemije imat će velike implikacije na prirodu i naš odnos prema njoj u budućnosti. Ali to bi mogla biti i prilika za izgradnju pozitivnije budućnosti.

Učinci pandemije vidljivi su prije svega kroz smanjenje gospodarske aktivnosti, što će kroz smanjene proračune za većinu zaštićenih područja dovesti do negativnih multiplikacijskih učinaka na kvalitetu upravljanja. Posebno je važno osigurati kontinuitet u osnovnim funkcijama zaštićenih područja kako bi se izbjegla degradacija temeljnih vrijednosti – šumski kompleksi, divlje vrste, osjetljivi ekosustavi.

Danas, povodom 7. listopada – Dana zaštite Dinarida, pozivamo sve subjekte uključene u zaštitu prirode i upravljanje zaštićenim područjima u Dinarskom luku, Vladu i vladine agencije, članove Parkova Dinarida, akademsku zajednicu, nevladin sektor, da osiguraju izgradnju zajedničkog štita za prirodu Dinarida kroz zajedničke planove i djelovanje kako bi, što je više moguće, ublažili učinke pandemije COVID-19, stvarajući tako novu pozitivnu energiju za postpandemijsko vrijeme.

Posebno ističemo potrebu pronalaženja načina za poboljšanje regionalne suradnje, jer vrijednosti dobrih praksi mogu biti vitalne za prilagodbu operativnog upravljanja zaštićenim područjima. Unatoč teškoj suradnji tijekom pandemije COVID 19, svaki pojedini napor da se zaštite ugrožene vrste, educiraju mladi, istraže ekosustavi, izgrade novi objekti, promovira kulturna baština, održi ili uspostavi nove aktivnosti regionalne suradnje, čini dobro svima nama, čini dobro prirodnom i kulturnom naslijeđu Dinarida.

 

DINARIDI

Dinaridi (Dinarski luk) jedan su od najvećih planinskih lanaca u Europi, koji povezuju osam zemalja jugoistočne Europe: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Naziv Dinaridi dolazi od naziva planine Dinare koja se nalazi na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a proteže se u središnjem dijelu planinskog lanca. Dinaridi se protežu u smjeru sjeverozapad-jugoistok, dužinom od oko 650 km uz obalu Jadranskog mora. Najviši planinski masiv Dinarida su Prokletije, s vrhom Maje Jezerce (2694m).

Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida posvećena je poboljšanju prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja Dinarida, njihovoj promociji i podršci, kao i primjeni dobrih praksi održivog razvoja i upravljanja. Mrežu Dinaridskih parkova čini više od 90 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova *, sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Članovi Parkova Dinarida također su i pojedinci, ljubitelji prirode i prijatelji mreže od njezina osnutka. Asocijacija je osnovana krajem 2014. godine sa sjedištem u Podgorici na temelju sporazuma između 8 država Dinarskog luka – Big Win II.

 

 

 

Tagovi:, , , , , , , , ,