Dan zaštite okoliša u znaku invazivnih biljaka

Napisao projekti, . Postano u Projekt Sava TIES

U Velikoj Gorici je 31. svibnja 2019. obilježen Dan zaštite okoliša uz radionice ekološke tematike namijenjene za predškolarce velikogoričkih vrtića. Organizator ovog edukativnog događaja koji se odvijao u sklopu 6. VGfesta je Grad Velika Gorica uz suorganizatore Turističku zajednicu Velike Gorice i Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije. Ostali sudionici i izvoditelji radionica bili su predstavnici raznih institucija i udruga – Udruga pčelara Turopolje, Šumarija Velika Gorica, Udruga studenata biologije BIUS, Udruga BIOTEKA te slobodna umjetnica Jadranka Hlupić Dujmušić.

Bogat program radionica za najmlađe okupio je šest goričkih i područnih vrtića, odnosno oko 250 predškolaraca. Djeci su na interaktivan način predstavljene teme gospodarenja otpadom i zaštite prirode poput razvrstavanja i recikliranja otpada, marljiv život pčela u košnici, zaigrali su “lovice na invazivce”, upoznali se s raskošima i prijetnjama domaćih i invazivnih biljaka koje ih okružuju te su došli u doticaj s neobičnim životinjama poput žohara, škorpiona, paličnjaka, puževa, žaba.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije obilježila je ovaj događaj u znaku #Sava TIES projekta i “opasnih” invazivnih stranih biljaka. Kroz igru upoznavanja i prepoznavanja tih neobičnih biljaka koje napadaju Turopolje i ugrožavaju naše domaće biljke, djeci je približena problematika invazivnih vrsta. Edukacija lokalnog stanovništva, posebice najmlađih iznimno je važan korak u zaštiti prirode.