Europski dan parkova 

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Dan kada se sva zaštićena područja diljem Europe okupljaju oko zajedničke ideje promocije svojih vrijednosti i dobrobiti koju zaštićena područja donose lokalnoj zajednici, odgovornim osobama i institucijama te široj javnosti, obilježava se kao Europski dan parkova. Proslavu dana parkova u Europi pokrenula je 1999. godine EUROPARC Federacija, a obilježava se svake godine oko 24. svibnja s ciljem približavanja prirode ljudima te podizanja svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima. Ove godine se obilježava pod sloganom „Zdravi parkovi, zdravi ljudi”, jer jedino očuvani parkovi mogu doprinijeti očuvanju i čovjekovog zdravlja.

Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne benefite kao što su očuvanje bioraznolikosti, staništa biljaka i životinja, dobrobiti za lokalnu zajednicu i društvo u cijelosti. Danas je ipak više nego prije potrebno istaći da oni ne štite samo naše prirodne resurse, već imaju veliku ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja. Boravak u prirodi neophodan je čovjeku zbog obnavljanja njegove fizičke i mentalne energije, a zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina od velike je važnosti stvoriti više prilika da građani borave u prirodi.

Područje Zagrebačke županije karakterizira bogatstvo prirodnih resursa, u kojem se ističu šume, močvarni prostori, krški fenomeni te velika raznolikost biljnog i životinjskog svijeta. Zaštićena područja zauzimaju čak 37.690 ha što je 12,2% površine Zagrebačke županije. JU Zeleni prsten Zagrebačke županije upravlja s čak 24 zaštićena područja te s 24 Natura 2000 područja.  Ako ste zaljubljenici u prirodu, aktivni odmor i rekreaciju, zaštićeni predjeli Zagrebačke županije mjesto su koje morate posjetiti.

Zagrebačka županija, popularno zvana i „zagrebački zeleni prsten“, okružuje grad Zagreb prirodnim ljepotama, atraktivnim lokacijama i raznolikošću kakvu ima malo glavnih gradova u svojoj neposrednoj blizini. Idealna je izletnička destinacija, koja je uspjela spojiti suvremeni urbanizam te očuvati prirodne i kulturne vrijednosti. Dođite, upoznajte bogatstvo netaknute prirode i uživajte u prekrasnim, zaštićenim, čarobnim i neotkrivenim zaštićenim područjima.