Kako se ponašati u prirodi

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije krenula je s ovogodišnjim ciklusom predavanja pod naslovom Kako se ponašati u prirodi, kroz koje se učenici upoznaju sa zaštitom prirode, zaštićenim područjima te područjima ekološke mreže, bioraznolikošću biljnog i životinjskog svijeta, korištenjem prirodnih resursa na načelima održivog razvoja, kao i radom službe čuvara prirode (rendžera).

Prvo od predavanja održano je krajem siječnja za učenike šestih razreda Osnovne škole Ante Kovačića Marija Gorica, a isto im je održao Darko Slukan, glavni čuvar prirode Javne ustanove Zeleni prsten. Kako je predavanje održano uoči Svjetskog dana vlažnih staništa, koji se obilježava 2. veljače, stavljen je naglasak i na važnost močvarnih staništa kojima obiluje Zagrebačka županija.

U djelu predavanja o poželjnim ponašanjima u prirodi stavljen je naglasak na suživot čovjeka i prirode te na savjete za siguran odlazak i boravak u prirodi, da bi sat završio iskustvenim crticama iz života rendžera Darka. Kako isti posao čuvara prirode, a jedno vrijeme i posao inspektora zaštite prirode, obavlja već gotovo 20 godina, njegove iskustvene priče su rezultirale brojnim pitanjima učenika o postupanjima rendžera, o terenskim nadzorima, njihovim „borbama“ s prekršiteljima zakona, kao i upitima o načinu postanka čuvarom prirode.