Kultura stanovanja i gastonomija u antičko doba

Mnoštvo znatiželjnika kao i djelatnici JU Zeleni prsten Zagrebačke županije uživali su u subotu 18. svibnja 2019. godine u izložbi, radionicama, kostimiranoj zabavi i  rimskim delicijama na arheološkom nalazištu Drenje-Laduč.

Tema ovogodišnje Edukativne muzejske akcije Hrvatskog muzejskog društva posvećena je kulturi prehrane kakva je nastajala i mijenjala se kroz stoljeća u cijelom svijetu, njezinoj vrijednosti i snazi, zdravstvenim i prehrambenim vrijednostima namirnica, ali i društvenom i filozofskom kontekstu u kojem ona nastaje. Zato je Muzej Brdovec u suradnji s udrugama Drinčani i Ekoturistiko pripremio program na autentičnoj lokaciji rimske vile na arheološkom nalazištu Drenje-Laduč, zaštićenom kulturnom dobru, vezan uz temu stanovanja i prehrane u antičko doba.

Manifestacija je uključivala izložbu „Idejna rekonstrukcija rimske vile na nalazištu Drenje-Laduč, radionice mozaika za djecu, radionice izrade antičkog nakita od metala za odrasle, arheološku radionicu, pokaznu radionicu izrade keramike, razne igre, kostimiranu zabavu, te degustaciju delicija rimske kuhinje.

Drenje-Laduč značajno je arheološko nalazite antičke arhitekture, a čini ga kompleks rimske vile. Početna istraživanja na nalazištu kreću 1986. godine, a lokalitet se sustavno istražuje od 2004. godine.  Arheološki kompleks na lokalitetu Drenje-Laduč  je 2006. godine proglašen zaštićenim kulturnim dobrom. Potencijalno je najvrjednije nalazište rimske ladanjsko-gospodarske arhitekture u kontinentalnoj Hrvatskoj.