Održana radionica o čigrama za djecu

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Projekt Čigra

Na poziv učiteljice razredne nastave Grete Mahović iz Osnovne škole  Milana Langa u Bregani,  17. travnja 2019. stručni suradnik JU Zeleni prsten na projektu „Čigra“ održao je  predavanje i radionicu o pticama s posebnim osvrtom na čigre.

U predavanju o biologiji ptica korištene su velike slike ptica selica, sakupljena napuštena jaja, a posebno interesantnim se pokazalo promatranje strukture pera pod lupom. Pero kao osnovna karakteristika građe ptica zaokupilo je posebnu pažnju učenika.  Na radionici je korišten i durbin s višestrukim uvećanjem kojim se moglo pogledati ptice u školskom dvorištu, te šatori i oprema za snimanje ptica.  Učenici 2B razreda pokazali su se izuzetno pažljivim i aktivnim sudionicima radionice. Na postavljena pitanja imali su maštovite i točne odgovore, a kviz u prepoznavanju pjeva ptica završio je pobjedom svih sudionika.

Posebna pozornost je bila posvećena istraživanjima u sklopu Interreg Si-Hr projekta ČIGRA  gdje su se djeca mogla upoznati s biologijom i zaštitom čigri. Pomoću magnetne karte svijeta dočarano im je putovanje jedne čigre na dugom seobenom putu do Afrike i nazad. Pričalo se i o načinu označavanja čigri pomoću prstenova i satelitskih odašiljača, izgubljenim prirodnim staništima na Savi i brizi o uređenim gnjezdilištima za čigre na otoku Rakitje i platformi na jezeru Siromaja kraj Rugvice.

Nakon radionice izražena je ideja da se 2B proglasi eko-razredom Čigra, posjeti gnjezdilište na Rakitju te u suradnji s JU Zeleni prsten nastavi edukacija.

Tagovi:, ,