Prevrijedno da bi se izgubilo

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Prvi dan proljeća ujedno se slavi i kao Svjetski dan šuma. Šumama treba posvetiti veliku pozornost jer su danas globalno ugrožene uslijed lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr. Na svjetskoj razini, gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika.

Šume su biološki najraznolikiji ekosustavi na kopnu, u knjima živi više od 80% kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata. Unatoč neprocjenjivim ekološkim, ekonomskim, socijalnim i zdravstvenim prednostima,  globalno krčenje šuma nastavlja se alarmantnom brzinom. Šume pokrivaju trećinu kopnene mase Zemlje, obavljajući vitalne funkcije širom svijeta. Oko 1,6 milijardi ljudi, uključujući više od 2000 autohtonih kultura, ovisi o šumama.

Šume su pluća i zeleno srce našeg planeta. Jedno stablo s površinom lišća od 150 m2 za 100 godina proizvede kisika koliko je čovjeku potrebno za 20 godina života, te tijekom svoga života uskladišti tonu CO2.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela je 28. studenog 2012. godine rezoluciju kojom je 21. ožujka proglašen “Međunarodnim danom šuma”.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 21. ožujka Međunarodnim danom šuma 2012. godine. Dan šuma slavi i podiže svijest o važnosti šuma. Tema ovogodišnje proslave je šuma i bioraznolikost, a moto je „Prevrijedno da bi se izgubilo“!

 

Tagovi:, , , , , , , ,