Proglašen Dan Dinarida

V Generalna Skupština Parkova Dinarida i godišnji sastanak mreže održani su 28. i 29. 05. 2019 u Parku prirode Blidinje u Bosni i Hercegovini. Događaj je okupio preko 60 sudionika, članova mreže i predstavnika zaštićenih područja, a po prvi puta su i predstavnici JU Zeleni prsten prisustvovali skupštini.

Članovi mreže su se kroz prezentacije i diskusije upoznali s trenutnim aktivnostima na razvoju indeksa uključenosti lokalnog stanovništva, kao i s drugim ciklusom indeksacije koji Parkovi Dinarida, kao dio tog procesa, trenutno provode u 25 zaštićenih područja. Pored toga predstavljeni su i rezultati Programa grantova za zaštićena područja koji je nedavno završen, a koji se  pokazao kao efektivan mehanizam za poboljšanje komunikacije i suradnje između zaštićenih područja i lokalnog stanovništva. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije iz Programa grantova dobila je sredstva za projekt „Zajedno za rijeku Savu“. U sklopu projekta Zajedno za rijeku Savu održan je niz edukacija, provedena su istraživanja staništa te je osnovano Suradničko vijeće za upravljanje područjem Sava kod Hrušćice kao trajan mehanizam za uključivanje lokalnog stanovništva u upravljanje.

Posebna tema sastanka, a kasnije i Skupštine bila je inicijativa za uspostavljanje Dana zaštite Dinarida. Inicijativa je podržana od strane članova i odlučeno je da se 7. listopada,  datum kada je 2014. godine u NP Brijuni potpisano pismo namjere o osnivanju Parkova Dinarida,  proglasi Danom Dinarida.  Cilj uspostavljanja Dana Dinarida je promoviranje jedinstvenost i isprepletanosti prirodnog bogatstva i kulturno-povjesnih sadržaja ovog po mnogo čemu posebnog prostora kao i unapređenje prirodnih vrijednosti na tom području.

Upravni odbor i Skupština su u članstvo primila i 3 nova člana, Specijalni rezervat prirode Zasavica i Park prirode Tikvara iz Srbije, kao i NP Kozara iz Bosne i Hercegovine, čime je mreža Parkova Dinarida proširena i  sada broji ukupno 95 zaštićenih područja iz osam zemalja. Pored proširenja mreže, Skupština Parkova Dinarida je usvojila Godišnji izvještaj o radu i financijski izvještaj Parkova Dinarida za 2018. godinu, kao i Godišnji plan rada za 2019. godinu.

Tagovi:, , , , , , , , , , ,