Promijenimo klimatske pomjene

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

U subotu, 28. ožujka u 20:30 sati po lokalnom vremenu, Sat za planet Zemlju, jedan od najvećih globalnih pokreta za okoliš, ponovno će okupiti ljude diljem svijeta kako bi pokazali svoju predanost planetu. Svjetska biološka raznolikost se smanjuje neviđenom i alarmantnom brzinom, oko milijun vrsta prijeti izumiranje, a planet je na rubu globalnog zagrijavanja. Ovom akcijom svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF ističe značaj prirode kao temelj zdravog planeta i neposredno, snažno i isplativo rješenje za klimatsku krizu.

S obzirom na situaciju u kojoj se svijet iznenada našao zbog mjera opreza od koronavirusa COVID-19, gdje javna okupljanja u većini zemalja nisu moguća, WWF ističe da je zdravlje i sigurnost njihovih pratitelja ispred svega. Stoga ove godine pozivaju pojedince da se priključe akciji virtualno, dajući svoj glas za planet putem web stranice: https://www.wwfadria.org/hr/ukljuci_se/sat_za_zemlju/voice_for_the_planet/.

Sat za planet Zemlju (Earth Hour) pokrenut je u Sydneyu 2007. godine kao građanska inicijativa u znak prosvjeda protiv klimatskih promjena i poziv na hitnu akciju. Na jedan sat posljednje subote u ožujku, milijuni ljudi širom svijeta isključuju svjetla kako bi izrazili simbolički čin podrške Zemlji.

Sat za planet Zemlju narastao je golemom brzinom i danas je najveća svjetska građanska inicijativa za zaštitu okoliša. Zajedno na svih sedam kontinenata govori se u ime divljih vrsta i šuma, rijeka i oceana. I okupljamo se u ključnim akcijama koje su potrebne za obuzdavanje klimatskih promjena i zaštitu života kakav znamo.

U Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda pokret je naveden kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su svake godine sve bolji. 2019. godine javna je rasvjeta ugašena u više od 7000 gradova u 188 zemalja svijeta!

Pred nama su veliki izazovi, zdravstveni, ali i društveni i ekonomski. Iskoristimo ovu krizu da pokažemo solidarnost jedni prema drugima i zajedno gradimo bolje društvo, koje se temelji na razumijevaniju i uvažavanju drugih, zaštiti najranjivijih i zdravom okolišu.