Rode donose novce

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije osigurali su i u 2020. godini sredstva za provedbu projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode” na području Zagrebačke županije. Ovim projektom se vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje naknada za održavanje krovišta u iznosu od 700 kuna po gnijezdu.

Rode gnijezdo nadograđuju cijele godine, od trenutka dolaska pa sve do izlijetanja mladunaca iz gnijezda. Razlog nadogradnje je popravljanje mikroklimatskih uvjeta za podizanje ptića te održavanje gnijezda čistim. Isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, a kako ga svake godine nadograđuju, može doseći impresivne dimenzije i masu. Na početku je teško svega nekoliko kilograma, a najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko 2 metra te doseći masu od čak 1000 kg. Stoga krovovi a kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju kraći vijek trajanja.

Kako bi ostvarili naknadu od 700,00 kuna vlasnici objekata trebaju, provjeriti već popunjene podatke, po potrebi izmijeniti, ispuniti podatke koji nedostaju te potpisati Obrazac koji su dobili na  kućnu adresu. U slučaju da nisu dobili Obrazac, mogu ga preuzeti ovdje. Popunjeni i vlastoručno potpisani obrazac potrebno je poslati najkasnije do 14. listopada 2020. godine na adresu: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, 151. samoborske brigade HV 1, 10430 Samobor.

Sve dodatne informacije o projektu možete dobiti na broj telefona: 01/6111-552  ili e-mail: info@zeleni-prsten.hr.

Tagovi:, , , , , ,