Sava – rijeka koja spaja tri glavna grada

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Projekt Sava TIES, Vijesti

Dan rijeke Save obilježava se svake godine prvog dana u mjesecu lipnju. Na ovaj se dan promovira rijeka s najduljim vodotokom na području Republike Hrvatske, rijeka Sava, te se različitim aktivnostima skreće pozornost na njezinu veliku ekološku vrijednost i gospodarski potencijal. 1. lipnja obilježava se kao Dan rijeke Save i u drugim zemljama sliva, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji s ciljem promicanja iznimne ekološke vrijednosti i gospodarskih potencijala u slivu rijeke Save, održivog korištenja i razvoja gospodarskih aktivnosti te važnosti dobre regionalne suradnje koja doprinosi boljem stanju voda i vodnog ekosustava, a time i višoj kvaliteti života stanovništva u slivu Save.

„Rijeka Sava iznimno je vrijedna za sve zemlje kojima protječe, a u odnosu na rijeke zapadne Europe, veoma je dobro očuvana. Ona nam donosi vodu koja znači život ne samo za čovjeka, već i za mnoga druga živa bića. Vodocrpilišta velikih gradova uz Savu ovise o količini i kvaliteti vode koju Sava donosi. Zahvaljujući  dobroj očuvanosti, u rijeci i uz rijeku Savu nalazimo mnoge rijetke i ugrožene vrste i staništa. Uz Savu se nalaze prostrana plodna područja koja služe za uzgoj hrane te velike poplavne šume hrasta lužnjaka koje su jedinstvene na europskoj razini.“ – ističu u Javnoj ustanovi Zeleni prsten.

Rijeka Sava je pritok Dunava koji izvire u sjeverozapadnoj Sloveniji. Oblikuje se spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke, a 946 kilometara nizvodno ulijeva se u Dunav u Srbiji. Duž cijelog svog toka Sava prima vodu iz gotovo 250 pritoka!  Na području Lijepe naše ona teče čak 510 kilometara. Za usporedbu, Dunav Hrvatskom protječe na dionici dugoj 138, a Drava 323 kilometra. Sava prolazi kroz četiri države – Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju spajajući čak tri glavna grada, a to su Ljubljana, Zagreb i Beograd. Pritom ih ne povezuje prometno jer nije cijelim svojim tokom plovna.

Rijeka Sava je svojom veličinom, krajobraznom raznolikošću, ekološkim vrijednostima i brojem ljudi čiji opstanak izravno ovisi o njenim vodama za piće, poljoprivredu, zaštitu od poplava i održivi razvoj jedna od najvažnijih pritoka Dunava. Ekološki značaj rijeke Save i njenih poplavnih područja očituje se u činjenici da je oko jedna trećina njene ukupne poplavne površine (ukupno 322.875 ha) i dvije trećine njenog vodotoka već proglašeno zaštićenim područjem.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije provodi dva projekta vezano uz rijeku Savu „Sloboda za Savu“ i „Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama Sva TIES“ s ciljem zaštite, očuvanja i boljim upravljanjem rijekom Savom. Oba projekta sufinanciraju se sredstvima iz međunarodnih fondova.

Tagovi:, , , , , , , , ,