Sava TIES projekat predstavljen na BioBlitz manifestaciji

Napisao projekti, . Postano u Projekt Sava TIES

Posljednji vikend u svibnju bio je rezerviran za proučavanje živog svijeta u Zaštićenom području „Trebević“ u Bosni i Hercegovini. Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti, Udruženje za biološka istraživanja i zaštitu prirode BIO.LOG, organiziralo je „BioBlitz Trebević 2019“ manifestaciju posvećenu istraživanju živog svijeta, promociju istraživačkih aktivnosti, prirodnih vrijednosti i biološke raznolikosti tog zaštićenog područja.
Specifičnost ovog tipa istraživanja je otvorenost i uključivanje javnosti na terenu s ciljem podizanja svijesti o značaju zaštite bioraznolikosti, promocije sektora zaštite prirode i ostvarivanje suradnje organizacija koje se bave istraživanjima i zaštitom prirode u Bosni i Hercegovini i regiji. Posjetiocima manifestacije su predstavljeni vrijedni rezultati istraživanja – popis od oko 300 vrsta kukaca, gljiva, biljaka, vodozemaca, gmizavaca, ptica, sisavaca i drugih organizama koji će biti korišten za izradu baze podataka biološke raznovrsnosti zaštićenih područja Kantona Sarajevo.
Uz članove i stručnjake Udruženja BIO.LOG, u istraživanjima su sudjelovale brojne udruge iz BiH, ali i drugih zemalja, među kojima su Genofond, Centar za životnu sredinu, Mikološko udruženje MYCOBH, Udruga Hyla, Centar za krš i speleologiju, Bosansko-Hercegovačko Herpetološko Udruženje “ATRA”, Udruženje studenata biologije u BiH i Sharklab-Malta.
Centar za životnu sredinu je na manifestaciji predstavio aktivnosti Sava TIES projekta koji se provodi u slivu rijeke Save. Zainteresirani dionici imali su priliku upoznati najčešće invazivne vrste biljaka, načinima njihovog iskorjenjivanja, kao i važnosti očuvanja staništa i vrsta uz rijeku Savu. Ovom prilikom dogovorena je suradnja između Centra za životnu sredinu i BIO.LOG-a vezana uz promicanje problematike invazivnih stranih vrsta koje predstavljaju sve veću prijetnju i drugi najznačajniji uzrok smanjenja biološkoj raznolikosti u svijetu, ali i u slijevu rijeke Save.