Smerovišće

Područje Brežuljka kod Smerovišća zaštićeno je kao poseban botanički rezervat 1963. godine. Značajan je floristički lokalitet ukupne zaštićene površine od 3,04 ha.

Brežuljak je djelomično obrastao šumom crnog graba u kojem prevladava crnjuša, a djelomično predstavlja livadu. Tu je stanište našla i samoborska gromotulja, nježna busenasta biljka, koja raste samo na dvije lokacije u svijetu, te mala sapunika koja je tercijarni relikt i pripada južnoeuropskom flornom elementu

Samoborska gromotulja biljka je malih žutih cvjetova skromnih životnih zahtjeva. Raste u  obliku busena, a list je s obje strane prekriven zvjezdastim dlačicama. Cvate u ožujku i travnju, listovi su uski, prema vrhu suženi te dlakavi i sivozelene boje, dok su cvjetovi žuti s četiri srcolike latice unakrsno smještene. Od milja je nazvana samoborska degenija.  Smerovišće je jedino stanište samoborske gromotulje u Hrvatskoj.

Najznačajnije biljke su: mala sapunika (Saponaria belidifolia) koja je tercijarni relikt, a pripada južnoeuropskom flornom elementu, te brdska gromotulja (Alyssum montanum ssp. Samoborense). Izvanredna floristička vrijednost ovog lokaliteta fenomen je dolomita. Rezervat je zaštićen 1963. godine.