Svjetski dan ptica selica – Sačuvajmo prirodu za buduće generacije

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Koliko traje putovanje roda na jug, koliko kilometara rode prelete u jednom danu, zašto i kako se ptice prstenuju, tko je rodi najveći neprijatelj, koliko godina u prosjeku rode žive, koliko visoko rode lete, koliko miševa roda može uhvatiti u jednoj minuti, koliko je teška roda a koliko njeno gnijezdo, od čega rode rade gnijezdo, zašto neke rode ne odlazi na jug nego ostaju – objasnio je djeci ornitolog Luka Basrek.

Povodom Svjetskog dana ptica selica Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor organizirala je predavanje o najpoznatijoj ptici selici, rodi. Predavanje je održao Luka Basrek stručni suradnik u Javnoj ustanovi Zeleni prsten, u Gradskoj knjižnici Samobor, na Odjelu za djecu pred mnoštvom zainteresirane djece.

Učenici OŠ Samobor, pokazali su zamjetnu količinu znanja odgovarajući na pitanja o rodama ali i postavljanjem vrlo zanimljivih pitanja o njima. Zanimalo ih je koja je ptica najinteligentnija, čime se roda najčešće hrane i kako mogu pojesti cijelog miša, zašto se prve godine mlade rode ne vraćaju u Hrvatsku, kad se kaže da rode odlaze na jug gdje one točno odlaze i sl.?

Svjetski dan ptica selica obilježava se svakog drugog vikenda u svibnju od 2006. godine u svrhu podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Obilježavanjem Svjetskog dana ptica selica skreće se pažnja na ptice selice koje su najugroženije jer se susreću sa opasnostima cijelom dužinom svojih selidbenih putova. Njihova brojnost je proteklih tridesetak godina u značajnom padu. Mnoga mjesta o kojima ptice ovise su ugrožena ljudskim aktivnostima i njihovo uništavanje i nestajanje glavni je uzrok ugroženosti ptica selica. Sačuvajmo prirodu za buduće generacije.

Tagovi:, , , , , , , , , , , , , ,