Svjetski dan vlažnih staništa

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače diljem svijeta, na dan kada je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja. Konvencija, poznatija pod nazivom Ramsarska konvencija, obvezuje svaku zemlju potpisnicu na očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa. Do sada je konvenciju potpisalo 169 država, koje su čak 2290 područja proglasile vlažnim područjima od međunarodnog značaja. Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991. godine, a do sada je titula Ramsarskog područja zasluženo dodijeljena parkovima prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, te Donjem toku Neretve i ribnjacima Crna Mlaka. Navedena područja osobito su važna kao stanište ptica. Posebice smo ponosni jer je na Ramsarski popis 1993. godine uključen posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka kojim upravlja Javna ustanova Zeleni Prsten Zagrebačke županije. Ovo je ujedno jedino vlažno stanište u Zagrebačkoj županiji koje ima službeni status priznat na međunarodnoj razini.

Vlažna staništa najugroženija su područja na svijetu. U posljednjih 100 godina nepovratno je izgubljeno 64 % močvarnih područja u svijetu zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernoga iskorištavanja njihovih resursa. Cilj Ramsarske konvencije je zaustaviti njihov gubitak, osigurati očuvanje i potaknuti razumno korištenje močvara u cijelom svijetu.

Vlažna ili močvarna područja su staništa koja su stalno ili samo privremeno prekrivena vodom. To su stalne ili povremene vode stajačice i tekućice, poplavne šume i livade, obala mora i koraljni grebeni. Od velike su važnosti radi svojih ekoloških svojstava, funkcija i gospodarskih vrijednosti. Izdvajamo tek nekolicinu vrijednosti iz niza korisnih značajki ovih područja: obnavljanje zaliha podzemnih voda, učvršćivanje obala, zadržavanje hranjivih tvari i sedimenata, ublažavanje klimatskih promjena, pročišćavanje vode, prirodan i učinkovit sustav obrane od poplava. Izvor su velike biološke raznolikosti, staništa brojnih gospodarski važnih biljnih i životinjskih vrsta, a pružaju i velike mogućnosti za razvoj turizma i rekreacije.

Sretan vam Dan vlažnih staništa! Provedite ga u prirodi. JU Zeleni prsten Zagrebačke županije će ga prigodno obilježiti širenjem svijesti mladih generacija učenika osnovnih škola o brojnim pogodnostima koje nam pružaju ova područja.

Tagovi:, , , , , , , , , ,