Svjetski dan zaštite okoliša

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Uključite se u borbu protiv onečišćenja zraka! Koristite javni prijevoz, dijelite vožnju s drugima, vozite bicikl, hodajte, kompostirajte ostake organske hrane i reciklirajte otpad, štedite energiju! Budite dio svjetskog pokreta za očuvanje našeg planeta! Zajedno možemo pobijediti onečišćenje zraka!

Svjetski dan zaštite okoliša (eng. World Environment Day) obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja svijeta. To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša. Na poticaj Ujedinjenih naroda svjetske vlade i organizacije na ovaj dan već 46. godinu zaredom pokreću akcije kojima se promiče važnost zaštite okoliša. Tema ovogodišnje kampanje i mnogih događanja diljem svijeta  koja će se ovim povodom održati je borba protiv onečišćenja zraka.

Cilj je potaknuti pojedince na promjenu ponašanja koja izravno utječe na očuvanje zraka te, u konačnici, zdravlje ljudi. Onečišćeni zrak je izazov današnjice koji zahtjeva dugoročnu strategiju i suradnju svih razina vlasti, ministarstava (promet, energetika, poljoprivreda) te gospodarskog sektora.

S obzirom da onečišćeni zrak ne poznaje državne granice, učinkovita politika zaštite zraka moguća je samo djelovanjem na globalnoj razini, pri čemu se politikama i ciljanim aktivnostima nastoje smanjiti emisije koje su rezultat ljudskog djelovanja. Zato se temom ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša želi potaknuti pojedince da manjim promjenama u svakodnevnici pridonesu poboljšanju kvalitete zraka.

U Hrvatskoj se kvaliteta zraka redovito prati, a svi podaci o tome dostupni su na portalu o kvaliteti zraka – poput koncentracija onečišćujućih tvari u zraku sa svih automatskih mjernih postaja u Hrvatskoj, odnosno s 22 državne i 49 lokalnih mjernih postaja u realnom vremenu.

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo je petnaesto izdanje brošure “Okoliš na dlanu I – 2019”. Tom publikacijom koja pomoću 34 pokazatelja daje prikaz stanja okoliša u državi, Hrvatska se i ove godine pridružila globalnoj kampanji UN-a s fokusom na izuzetno važnu i aktualnu temu – borbu protiv onečišćenja zraka

Publikaciju Okoliš na dlanu možete vidjeti ovdje.

 

Tagovi:, ,