Traži se najbolji

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Najava

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije traži najboljeg kosca. Prijavi se i ti i pokaži svoje znanje i umijeće u čistoći otkosa, brzini i vještini košnje te brušenju kose. Naravno, natječe se u košnji ručnom kosom a sve s ciljem očuvanja prirodnih staništa ptice kosac koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa.

Opstanak kosca ovisi o ljudima – koscima livada. Zbog toga su kosci (i ptica i čovjek) svojevrsni simbola suživota ljudi i prirode. Kosac je velik kao grlica, perje mu je tople smeđe boje, a noge relativno duge i snažne. Kosci žive vrlo skrovito i rijetko se mogu vidjeti, svoju prisutnost mužjaci odaju noćnim pjevom „kreks-kreks” koje podsjeća na zvuk brušenja kose, a za tihih noći čuje se na udaljenosti i do 1 kilometar.

Pridružite nam se na desetoj jubilarnoj manifestaciji “Kosci za kosce” u

u subotu 4. kolovoza  2018. godine od 17 sati
na Odranskom polju u Selcu, Veleševec, Orle,
kod lovačkog doma LD „Patka“.

Za Vas smo pripremili uz natjecanje u košnji, vožnju konjskim zapregama uz rijeku Odru,  predstavljanje rezultata istraživanja ptice kosac u Odranskom polju, informacije o statusu projekta obnove drvenog mosta na rijeci Odri te prikaz kako je nekad košnja izgledala i što je bio čiji zadatak.

Prijaviti se na natjecanje i ako niste najvještiji s kosom zato što žiri ocjenjuje i umjetnički dojam a nagrade već čekaju. Prijave traju do 2. kolovoza 2018. godine na mail zeljka@zeleni-prsten.hr ili na broj 099/3375-134

Pridružite nam se, prijavite se za košnju i pomognite nam u očuvanju ptice kosac, očuvanju livada košanica i sprečavanju sve većeg zaraštanja poljoprivrednih površina uz dobru zabavu.

Tagovi:, , , , , , , , , , , , , , , ,