Započela provedba pilot mjera uklanjanja invazivnih biljaka

Napisao projekti, . Postano u Projekt Sava TIES

U Parku prirode Ljubljansko barje, slovenskom partneru na projektu #Sava TIES, započela je provedba pilot mjera s ciljem iskorjenjivanja invazivnih stranih biljnih vrsta.
Osim aktivnosti povezanih s iskorjenjivanjem invazivnih biljaka, partner je pridao veliku pažnju podizanju svijesti javnosti o najvećim prijetnjama koje širenje invazivnih stranih vrsta predstavlja prirodi, gospodarstvu i ljudskom zdravlju. U tu svrhu organizirano je više događanja na temu invazivnih stranih vrsta i razlozima zbog kojih je ključno djelovati odmah.
Uz to sudjelovali su i na nekoliko drugih događaja na kojima je predstavljen projekt Sava TIES i problem invazivnih stranih vrsta, poput događaja »Moja reka praznuje«.

Nadalje, slovenski projektni tim Sava TIES sudjelovao je na završnom događaju projekta Eco Karst. Projekt se bavio dobrobitima ekosustava koje pružaju zaštićena krška područja i njihovim potencijalom za lokalni održivi razvoj. U okviru grupne rasprave partner je vodio odjeljak pod nazivom “Izazovi koji invazivne strane vrste predstavljaju za upravljanje zaštićenim područjima i tvrtkama koje se bave poslovima bioraznolikosti”.

Održani su predavanje i radionica za studente Biotehničkog obrazovnog centra Ljubljana. Događaj je obuhvatio izlet na jedno od područja gdje se mogu na licu mjesta predstaviti problemi koje uzrokuju invazivne biljke zlatnica i žljezdasti nedirak. Studenti su i sami bili angažirani na uklanjanju invazivnih biljaka procesom čupanja. Članovi slovenskog geocaching kluba Geocacher također su sudjelovali u “borbi” s zlatnicom u blizini Podkraka, područja koje je sada obrastalo ovim invazivnim korovom zbog neadekvatne košnje u prošlosti.

Na pilot području provedeno je malčiranje žljezdastog nedirka. Na područjima nepristupačnim za strojno iskorjenjivanje žljezdasti nedirak ručno su uklonili volonteri, studenti Biotehničkog obrazovnog centra Ljubljana.

Na pilot području testiraju se različite metode (malčiranje, košnja i usitnjavanje) iskorjenjivanja invazivne biljke zlatnice s ciljem usporedbe učinkovitosti različitih metoda iskorjenjivanja.