Danas (24. kolovoza), dok bijele rode putuju prema jugu mi obilježavamo njihov dan, Dan bijele rode s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite bijele rode te upozoravanja na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Bijela roda je dio identiteta hrvatskog sela i pokazatelj da živimo u zdravom okolišu. Hrvatska je svojom bioraznolikošću jedna od najbogatijih zemalja Europe. Naša je obaveza sačuvati to bogatstvo bioraznolikosti za buduće generacije.

U Europi gnijezdi 180.000 do 220.000 parova roda od čega najviše u Poljskoj i Ukrajini. U Hrvatskoj gnijezdi između 1100 do 1300 parova od čega gotovo 900 parova u slivnom području rijeke Save. Zagrebačka županija je uz Sisačko-moslavačku najbogatija rodama. U Zagrebačkoj županiji gnijezdi oko 250 parova bijele rode.

Roda je ugrožena vrsta a njen opstanak uvelike ovisi i o našem načinu života na selu. Preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane. Hrane se vodozemcima, gmazovima, ribama, glodavcima, velikim kukcima, onime što može uloviti. U Hrvatskoj su najviše ugrožene promjenama staništa do kojih dolazi zbog modernizacije poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka ili njihovog napuštanja te prekomjerne upotrebe pesticida. Sačuvajmo rode, vrlo su korisne! Na ekološki način, besplatno, uništavaju ogroman broj glodavaca.

I ove će godine Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Turističkom zajednicom općine Pisarovina te udrugom Zdenčina 1562 obilježiti Dan roda tradicionalnom biciklijadom „Put bijele rode“ u nedjelju 18. rujna 2022. godine od 14:00 sati. Okupljanje je na Trga Stjepana Radića 1, Društveni centar Zdenčina a cilj je u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina. Na taj način biciklijada spaja Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu, dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji.

Staza u dužini od 17 km praznik je za oči i uši, za dušu i tijelo. Prijave se primaju do 8. 9. 2022. do 12:00 h na mail tzpisarovina@pisarovina.hr ili na link prijava. Prvih 100 prijavljenih dobiva poklon pakete s majicama i platnenim vrećicama, ručak te besplatni razgled Zavičajnog muzeja Donja Kupčina! Za sudionike biciklijade bit će organiziran prijevoz bicikala i biciklista iz Pisarovine do starta.

 

Točnije, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije Dan roda obilježava tijekom cijele godine raznim manifestacijama. Novitet ove godine je projekt Tajanstveni život roda- postavili smo kameru koja prati što se događa u gnijezdu rode 24 sata na dan. U gnijezdu je bilo vrlo uzbudljivo a kako izgleda gradnja gnijezda, tko hrani ptiće, koliko puta dnevno jedu, kako uče letjeti i još mnogo toga pogledajte na  linku .