Lug Samoborski - park oko dvorca

Spomenik parkovne arhitekture od 1964.

Park u Lugu zaštićen je 1964. godine, a površine je 6,46 ha. Podignut je oko historicističkog dvorca „Balagovi dvori” sa stilskim elementima baroka. U prošlosti je bio u vlasništvu plemićkih obitelji Drašković, Erdödy, Kulmer i Kiepach. Dvorac i park dobili su svoj današnji izgled 1830. godine te je ovo najveći perivoj uz dvorac na samoborskom području.
Park je podignut na prirodnom staništu šume hrasta lužnjaka, graba i bukve od kojih su se očuvale manje skupine. U samom parku nalazi se veći broj egzotičnog bjelogoričnog i crnogoričnog drveća, od kojih je vrijedno spomenuti platane, divlji kesten, močvarni čempres, američki borovac, ariš i gigantsku tuju. Od domaćih vrsta osobito se ističe impozantni stoljetni hrast lužnjak te skupina bukve, graba i divlji kesten. Najstariji primjerci drveća u parku su stara platana (opsega oko 3 m) te hrast lužnjak (opsega oko 4,5 m), zasađeni oko 1880. godine.

Jeste li znali?

Park je oblikovan u slobodnom engleskom stilu s malim jezerom i otočićem u sredini te je jedini tog tipa u gradu Samoboru.

Istraži i doživi!

Skip to content