Edukacija u zaštiti prirode

Edukacija u zaštiti prirode ima vrlo važnu ulogu jer može pomoći promijeniti negativna uvjerenja kroz izgradnju pozitivnog odnosa prema prirodi. Samo pružanje informacija u pravilu nije dovoljno da bi se odnos prema prirodi zaista promijenio već su potrebna i pozitivna iskustva i emocije vezane uz prirodu.

Da bismo upoznali prirodu, moramo joj pristupiti i posvetiti joj se na jednak način kao što to radimo s osobama koje želimo dobro upoznati – s velikom zainteresiranošću te otvorenog uma i srca.

Prirodu najbolje možemo upoznati boraveći u prirodi u društvu onih koji već dobro poznaju i razumiju prirodu. Pri tome se moramo podsjetiti da gledati prirodu nije isto što i vidjeti je kao i da znati nešto o prirodi nije isto što i razumjeti je. Zbog toga je u procesu upoznavanja prirode korisno barem povremeno se povezati s drugim osobama koje su zainteresirane za prirodu te zajednički učiti o prirodi. Sigurni smo da ćete na tom putovanju otkriti da je priroda toliko kompleksna i fascinantna da sve ono što je čovjek stvorio djeluje kao vrlo pojednostavljena i jeftina imitacija onoga što u prirodi već postoji. Boravak u prirodi i upoznavanje prirode nezamjenjivi su u poticanju mašte, vitalnosti, otpornosti, fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. Ona budi naša osjetila i podsjeća nas da nismo samo naše misli i naše obaveze.

Obzirom na to da edukaciju o zaštiti prirode smatramo važnom sastavnicom u obrazovanju mladih generacija, radimo na uspostavi sustavnije suradnje sa školama te se nadamo da ćemo u budućnosti u edukativne programe uključiti što više djece s područja cijele Zagrebačke županije.

Ustanova radi na razvoju edukativnih programa koji se temelje na istraživačkom učenju i usmjereni su na razvijanje ne samo vještina, sposobnosti i stavova, već i na razvitak samostalnosti, individualnosti i odgovornosti.

Kroz svoje projekte i aktivnosti uključujemo lokalnu zajednicu gdje god je to moguće pri čemu međusobno učimo o tome kako najlakše do željenih ciljeva – očuvane i lijepe prirode koja pruža sve uvjete potrebne za kvalitetan život.

Skip to content