Kukci

Kukci su najbrojnija skupina organizama na Zemlji, a prvi dokazi za postojanje izvornih vrsta kukaca javljaju se prije više od 400 milijuna godina. Opisano je preko milijun vrsta, a procjenjuje se da ih ima oko 5,5 milijuna vrsta. Njihova procijenjena masa nadmašuje masu svih ljudi na svijetu za oko 16 puta. Život kakav danas znamo na Zemlji bez kukaca ne bi mogao postojati. Sve njihove funkcije u ekosustavu još uvijek nisu dovoljno poznate, a da bi dočarali koliko su impresivni, navodimo nekoliko primjera. Između 75 i 95% svih biljaka na Zemlji ovisi o oprašivanju za svoj opstanak, a najveću ulogu u tom procesu ima oko 22.000 vrsta kukaca. Mravi su skupina poznata po tome da raznose sjemenke, a manje je poznato koliko su važni za plodnost tla. Samo jedna sićušna vrsta mrava kao što je žutoputi mrav može doseći biomasu od 165 kg po hektaru, a procijenjeno je da ti mravi godišnje pomaknu oko 7 tla po hektaru dajući veliki doprinos kvaliteti tla. Danas je jedan od glavnih izazova u razvoju umjetne inteligencije napraviti računalo koje samostalno može upravljati vozilom. Nakon što su se pokušaji za kopiranjem načina funkcioniranja mozga sisavaca pokazali neefikasnima za ovaj tip radnji, novi pokušaji kopiranja sustava navigacije muhe pokazuju puno bolje rezultate.

Alpska strizibuba

Alpska strizibuba je vrsta kornjaša koja se uglavnom pojavljuje na višim nadmorskim visinama te je tipična za bukove šume. 

Stanislav Gomboc -Alpska strizibuba2
Kiseličin vatreni plavac_S. Gomboc_2

Kiseličin vatreni plavac

Kiseličin vatreni plavac jedan je od najljepših leptira iz porodice plavaca. Nastanjuje nizinske vlažne livade i močvarne rubove rijeka, kanala, potoka i jezera.

Jelenak

Jelenak pripada nabrojnijoj skupini životinja na našem planetu – kornjašima, koja je dobila ime po tvrdom oklopu poput kornjačinog. S veličinom do čak osam centimetara, jelenak je jedan od najvećih kukaca Europe.

Stane Gomboc - Lucanus cervus_Jelenak
Stane Gomboc- Euplagia quadripunctaria (2)

Danja medonjica

Danja medonjica vrlo je prepoznatljiva vrsta leptira. Prvi par krila odlikuje se specifičnim tamnosmeđim i bijelim šarama. Drugi par krila crvene je boje, s tamnosmeđim šarama uz rubove krila.

Hrastova strizibuba

Hrastova strizibuba je veliki kornjaš uglavnom vezan uz nizinske hrastove šume u kojima su brojna stara i djelomično raspadajuća osunčana stabla. Odrasle jedinke dugačke su od 17-56 mm što ne uključuje dužinu ticala.

Hrastova strizibuba_S. Gomboc_2
Rogati regoč_2_Christian Fischer

Rogati regoč

Vretence rogati regoč prepoznatljivo je po svojoj robusnijoj pojavi i trobojnosti. Glava, oprsje i prva dva zadčana kolutića su svijetlo zelena. Ostatak zatka ima žuto-crn uzorak.

Veliki tresetar

Vretence veliki tresetar najveća je vrsta tresetara. Kod mužjaka prevladava tamnosmeđa obojenost oprsja i zatka, s velikim tamnocrvenim oznakama do šestog zadčanog kolutića.

Veliki tresetar_Andreas Eichler

Otkrijte tajanstveni svijet koji vas okružuje

Skip to content