Tajanstveni stanovnici

PTICE

Ptice su skupina životinja koja oduvijek plijeni veliku pozornost zbog svog lijepog izgleda, raznolikog repertoara glasanja, sposobnosti leta, prilagođenosti životu blizu čovjeka, a u slučaju nekih vrsta i kao jednog od glavnih izvora hrane. 

naslovna
Naslovna

BILJKE

Prvi fosilni dokazi o postojanju kopnenih biljaka datiraju od prije oko 500 milijuna godina što znači da kopnene biljke nastanjuju Zemlju oko 2.300 puta duže od čovjeka

SISAVCI

Evolucija sisavaca započinje prije oko 210 milijuna godina što znači da su gotovo 150 milijuna godina koegzistirali s dinosaurima

Naslovna
zlatni vijun

RIBE

Ribe su najraznolikija i najmnogobrojnija skupina kralježnjaka na našem planetu. Poznato je gotovo 15.000 vrsta slatkovodnih riba što je gotovo četvrtina poznatih vrsta kralježnjaka na Zemlji. 

KUKCI

Kukci su najbrojnija skupina organizama na Zemlji, a prvi dokazi za postojanje izvornih vrsta kukaca javljaju se prije više od 400 milijuna godina. 

Prugasto jedarce
Močvarna smeđa žaba - Zoran Ožetski

VODOZEMCI I GMAZOVI

Smatra se da su vodozemce prvi kralježnjaci koji su nastanili kopno prije oko 370 milijuna godina.

I JOŠ…

Ako bismo uzeli sve ljude svijeta i stavili ih s jedne strane imaginarne vage, a s druge strane stavili sve bakterije svijeta, saznali bi da su bakterije više od 1 000 puta teže od nas. 

i još
Skip to content