Biljke

Prvi fosilni dokazi o postojanju kopnenih biljaka datiraju od prije oko 500 milijuna godina, a podaci dobiveni analizom DNA sugeriraju da su prve biljke naselile kopno prije čak 700 milijuna godina. Usporedimo li to s pojavom prvog čovjeka (Homo sapiens), koji se pojavljuje prije oko 300.000 godina, kopnene biljke nastanjuju Zemlju oko 2.300 puta duže od čovjeka. Naseljavanje kopna bio je jedan od ključnih trenutaka u Zemljinoj povijesti te su zajedno s algama kroz proces fotosinteze u potpunosti transformirale Zemlju. Stvoren je okoliš bogat kisikom i ugljikom koji je osnova za razvoj života kakvog danas poznajemo. I danas je njihova uloga nezamjenjiva i osnova su gotovo svih hranidbenih sustava koje poznajemo na Zemlji, a neizmjerno su važne i u borbi protiv klimatskih promjena. U Hrvatskoj se možemo podičiti velikom raznolikošću viših vrsta biljaka koju čini više od 5300 vrsta i podvrsta što je više nego primjerice Španjolska (5050) ili Velika Britanija (1623), tj. od europskih zemalja samo Turska i Italija imaju više svojti. Od toga se preko 380 njih smatra endemima u užem ili širem smislu.

Okruglolisna rosika

Okruglolisna rosika zeljasta je trajnica iz porodice rosika. Biljka je prijelaznih cretova, raste u zajednici bijele šiljkice, u kojoj uvijek nalazimo i vrste maha tresetara.

Okrugolisna rosika
kockavica - Ožetski (2) (Large)

Obična kockavica

Obična kockavica je trajna zeljasta proljetnica iz porodice ljiljana. Ima purpurne cvjetove sa svjetlijim i tamnijim šarama koje tvore uzorak šahovnice, po čemu je i dobila hrvatski naziv.

Samoborska gromotulja

Samoborska gromotulja je niska zeljasta biljka koja raste u obliku malih busenova iz porodice krstašica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pčelinja kokica - Ophrys apifera Huds (5)

Pčelinja kokica

Pčelinja kokica je trajnica visoka 10–30 cm iz porodice kačunovnica. Stabljika nosi 2 – 4 bazalna, duguljasto – jajasta lista, duga do 10 cm, i 1-2 lista u gornjem dijelu, ali oni su uži i obavijaju je kao rukavac.

Velecvjetni kukurijek

Velecvjetni kukurijek je zeljasta trajnica iz porodice žabnjaka, najčešće bijelih do crvenkasto nahukanih cvjetova.

Velecvjetni kukurjek_2
Širokolisna veprina

Širokolisna veprina

Širokolisna veprina je vazdazelena drvenasta trajnica iz porodice šparogovki. Visoka je 20-40 cm te ima filokadije, proširene dijelove stabljike koji nalikuju listu.

Božikovina

Božikovina je vazdazeleno stabalce ili grm (do pet metara) bodljikavih tamnozelenih kožastih listova iz porodice božikovina.

Božikovina - TMT (5)
četverolisna raznorotka

Četverolisna raznorotka

Četverolisna raznorotka višegodišnja je zeljasta trajnica iz porodice raznorotki. Stabljika joj je duga do 100 cm, a podanak gol i puzav.

Otkrijte tajanstveni svijet koji vas okružuje

Skip to content