Ptice

Ptice su skupina životinja koja oduvijek plijeni veliku pozornost zbog svog lijepog izgleda, raznolikog repertoara glasanja, sposobnosti leta, prilagođenosti životu blizu čovjeka, a u slučaju nekih vrsta i kao jednog od glavnih izvora hrane. Poznate su i po impresivnim migracijama pa tako vrste poput arktičke čigre godišnje prelete i više od 70 000 km. Smatra se da su evoluirale od mesojednih dinosaura iz kasne Jure, a prvom poznatom vrstom ptice smatra se Archaeopteryx lithographica koja je imala perje, ali također i zube i koštani rep. Uz šišmiše i kukce su jedina skupina životinja koja može aktivno letjeti. Danas imaju posebno mjesto u zaštiti prirode jer naseljavaju vrlo širok spektar staništa i dobro indiciraju stanje prirode na nižim razinama pa njihovim očuvanjem štitimo i druge vrste. Baš zbog toga je već 1979. Europska unija donijela prvu Direktivu o pticama koja je danas jedan od dva stupa europske ekološke mreže Natura 2000.

Bijela roda 

Bijela roda je velika ptica dugog vrata, kljuna i nogu. Perje na tijelu je bijele boje, a crna su samo letna pera na krilima. Kljun i noge su crvene boje kod odraslih ptica, a tamne kod mladih ptica koje još ne lete. 

Rode malene - Željka
Bregunica_D. Krnjeta

Bregunica 

Bregunica je jedna od najmanjih europskih lastavica, a najčešće ih nalazimo u blizini rijeka i drugih područja koja su bogata pijeskom. Kod nas su prisutne od travnja do listopada. Dugačka je 12-13 cm, zagasito sivosmeđe je obojena odozgo, a donji dijelovi su bijeli izuzev sivosmeđe trake koja prelazi preko prsa.

Crna roda

Crne rode su nešto malo manje od bijelih, njihova prosječna težina je oko 3 kg, a raspon krila 144 – 155 cm. Većina ruha je crne boje sa zelenkastim ili ljubičastim odsjajem. Bijeli su samo trbuh, prsa, dio krila neposredno uz tijelo kao i dio repa. 

Crna roda - Tomica Rubinić
Čigra_3

Crvenokljuna čigra 

Crvenokljuna čigra je ptica selica koja na prvi pogled sliči galebu, no odaju je upečatljiv dugi crveni kljun i račvast rep poput lastavičinog. Boja perja je svijetlosiva, skoro bijela, dok su noge crvene boje.

Kosac 

Kosac je ptica velika poput manjeg goluba, ali puno dužih nogu kojima se spretno probija kroz visoku travu vlažnih travnjaka. Ruho mu je sivkasto žutosmeđe uz plavosivu traku preko oka i sivo na stranama prsa. Ima krupne tamne pjege odozgo. Veoma ga je teško uočiti.

kosac -
Pčelarica_2

Pčelarica

Pčelarica je jedna od najšarenijih europskih ptica koja unatoč svom upečatljivom ruhu često ostaju nezapažena. Kao što joj i ime kaže, glavna lovina su joj pčele, stršljenovi, ose i bumbari. Prilikom hranjenja kukcima koji imaju žalac, udaraju kukcem o granu tako dugo dok se žalac ne izvuče ili ne otpadne. 

Sivi sokol

Sivi sokol jedna je od najšire rasprostranjenih vrsta toplokrvnih kralješnjaka te ga kao gnjezdaricu ne nalazimo jedino na širem području Amazone, Sahare, većem dijelu stepa centralne i istočne Azije te Antarktike. Poznat je kao najbrža životinja na svijetu te je najveća izmjerena brzina kod sivog sokola oko 390 km/h prilikom obrušavanja na plijen.

Sivi sokol_3Tarique Sani
Orao štekavac - Davor Krnjeta

Štekavac 

Štekavac je najveća srednjoeuropska ptica grabljivica. Srodniji je  lešinarima nego pravim orlovima pa mu zbog toga službeni naziv nije orao štekavac već samo štekavac. Ime je dobio po specifičnom načinu glasanja koje nazivamo štektanje, a zvuči kao „kli kli kli kli“. 

Vodomar

Vodomar je jedna od najšarenijih europskih ptica te je vrlo omiljen među svima koji prepoznaju i zamjećuju ovu vrstu. Dugačak je između 17 i 19,5 cm, a što uključuje i dužinu kljuna koji je dugačak oko 4 cm. Tjeme i krila su mu zelenkastoplavi, leđa i rep jarko plavi, donji dijelovi tijela i mrlja na obrazu toplo narančasto smećkastocrveni, a grlo i mrlja na strani vrata snježnobijeli.

vodomar6_Tomica

Otkrijte tajanstveni svijet koji vas okružuje

Skip to content