Grgosova špilja

Spomenik prirode od 1973.

Selo Otruševec, u Samoboru ponosno skriva jednu je od najljepših spilja sjeverozapadne Hrvatske Grgosovu spilju. Otkrivena je 1973. godine prilikom kopanja i miniranja kamena koji je koristio za proizvodnju vapna, a godinu dana kasnije zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode. Trideset godina kasnije, prilikom radova na proširenju prostora za prihvat posjetitelja, otkriven je ulaz u drugu špilju, poznatu kao „Nova Grgosova špilja“. Špilja je od 2008. godine uređena za posjete.

Do sada su analizirane dvije sige iz nove Grgosove špilje, njihova starost i klimatski uvjeti koji su nekad vladali. Jedan stalaktit počeo je rasti prije 10 500 godina, a prestao je rasti prije oko 2 300 godina. U razdoblju rasta rastao je brzinom od 0,8 do 1 cm u 100 godina ili 0,08 do 0,1 mm godišnje. Najstariji dio drugog stalagmita star je oko 40 000 godina s promjenom brzine rasta od 0,1 do 1 cm u 100 godina.

Prirodne vrijednosti

Obje špije su relativno malih dimenzija ali zbog izuzetnog bogatstva špiljskim ukrasima predstavljaju turističku atrakciju i prepoznatljiv su dio geobaštine Zagrebačke županije. Ukupna duljina stare spilja je 52 m, a dubina u odnosu na razinu ulaza je 19m. Zapremnina spilje 1750m3. Ukupna duljina nove spilje 97 m, a dubina 14 m.

Prema vrlo debelim sigastim nakupinama i stalagmitima na tlu moguće je zaključiti da špilja ima relativno veliku starost, dok nam mnoštvo tankih stalaktita na stropu ukazuje na još uvijek postojeći proces stvaranja i oblikovanja prostora špilje.

Posebna vrijednost špilja su brojne sige različitih vrsta. Grgosovu spilju krase cjevčice ili makaroni, ekscentirčne sige te zavjese ili draperije. Cjevčice su tanki stalaktiti jednolične debljine a helaktiti ili ekscentirčne sige stalaktiti nepravilnog oblika koji izgledaju kao da prkose djelovanju sila teže. Zavjese ili draperije su lijepe sige koje sa stropa vise poput naborane tkanine i nastaju kada se kapljice polako slijevaju po kosim zidovima. Svaka nova kap ostavlja trag i tako zavjese postaju sve dulje i dulje.

Prema analizi siga iz špilje došlo se do saznanja da se sastoji od 95% kalcijevog karbonata i 5% alumosilikata. Sige u spilji su različitih boja: bijele, blijedo – žute, žute, narančaste i smeđe. Obojenost siga ovisi o mineralnim primjesama, o tlu iznad spilje, biljnom pokrovu i o stanju okoliša.

Temperatura u spilji varira između 10 º i 11º.

Nepoznato o poznatome

U Grgosovoj spilji živi devet skupina beskralješnjaka – pauci, lažištipavci, jednakonožni rakovi, strige, dvojenoge, skokuni, dvorepci, kornjaši i ravnokrilci. Hrvatska je svjetsko žarište bioraznolikosti prema bogatstvu podzemnim vrstama te su mnoge vrste koje nastanjuju hrvatsko podzemlje endem Hrvatske ili Dinarida.

Dvojenoge

Dvojenoge ljudi poznaju pod nazivom stonoge. Nedavno je u Australiji opisana podzemna vrsta s najviše nogu na svijetu, čak 1306. Kod dvojenoga je zanimljivo da im se broj nogu mijenja kroz život. Kako rastu i presvlače se, tako im se povećava broj kolutića od kojih im je građeno tijelo, te automatski raste i broj nogu. Većina špiljskih vrsta u Hrvatskoj su endemi.

Skokuni

Skokuni su sitni beskralježnjaci koji su hrvatsko ime dobili po zanimljivom ponašanju. Kada osjećaju da su u opasnosti, naglo lupe po tlu organom koji se zove furka i pomoću njega mogu skočiti nekoliko stotina puta dalje od svoje veličine. Jedini bolji skakači na svijetu su buhe. U Hrvatskoj je zabilježeno 35 špiljskih vrsta skokuna.

Jeste li znali?

U samo sat i pol laganog hoda 2-kilometarskom stazom, prolazeći 9 raznolikih točaka, upoznat ćete život, običaje i legende otruševečkog područja: od podzemnih ljepota koje se nalaze u Grgosovoj spilji, preko geoloških i bioloških specifičnosti do priča o drevnim divovima i vrijednim ljudima samoborskog kraja.

Područje je otvoreno za posjećivanje! Važno je da se prilikom kretanja spiljom ne diraju sige niti ih se lomi jer sige su lijepe samo u svom prirodnom okolišu – spilji. Ono što je priroda stvarala tisućljećima nepažnjom se može uništiti u sekundi.
Kontakt informacije:
Adresa: Otruševec 17/4, Samobor, Hrvatska
Radno vrijeme: od utorka do subote, svaki puni sat u periodu od 12 do 17 sati
Najava dolaska: Potrebna najava za grupe na broj telefona 01/3375 888

Istraži i doživi!

Skip to content