Brežuljak kod Smerovišća

Posebni botanički rezervat od 1964.

Područje Brežuljka kod Smerovišća zaštićeno je kao posebni botanički rezervat 1963. godine. Značajan je floristički lokalitet ukupne zaštićene površine od 3,04 ha. Nalazi se na dolomitnom brežuljku, sastavljenom od pješčenjaka, neposredno iznad korita Lipovečke Gradne u Samoboru uz aktivni kamenolom. Tu je stanište našla i samoborska gromotulja, nježna busenasta biljka, koja raste samo na dvije lokacije u svijetu, te mala sapunika koja je tercijarni relikt i pripada južnoeuropskom flornom elementu.

Jeste li znali?

Sapunika je stara ljekovita biljka, bogata saponinima, koji stvaraju pjenu u vodi nakon što se korijen biljke natrlja i potopi u vodu. Zbog te pojave biljka je dobila naziv sapunika.

Samoborska gromotulja biljka je malih žutih cvjetova skromnih životnih zahtjeva. Raste u obliku busena, a list je s obje strane prekriven zvjezdastim dlačicama. Cvate u ožujku i travnju, listovi su uski, prema vrhu suženi te dlakavi i sivozelene boje, dok su cvjetovi žuti s četiri srcolike latice unakrsno smještene. Od milja je nazvana samoborska degenija. Smerovišće je jedino stanište samoborske gromotulje u Hrvatskoj.

 

Područje nije otvoreno za posjećivanje.

Istraži i doživi!

Skip to content