Mjesec svibanj odlučili smo posvetiti bijeloj rodi, najpopularnijoj ptičjoj vrsta u Hrvatskoj. Tijekom svibnja održat će se nagradni foto natječaj za djecu „Uhvati me ako možeš“, Likovne radionice za djecu „U rodinu gnijezdu“, radionica „Zabavna pustolovina rode Katice“, likovna kolonija „Naslikaj me“, izložbu fotografija o rodama, razgledavanje Zavičajnog muzeja Donja kuplina a možete pratiti i u živo što se događa u gnijezdu rode na linku https://zeleni-prsten.hr/portal/tajanstveni-zivot-roda/. Program je besplatan za sve sudionike.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u subotu 14. svibnja 2022. godine od 10 sati na likovnoj koloniji „Naslikaj me“ u dvorištu Zavičajnog muzeja Donja Kupčina.Za likovnu koloniju organizatori, Turistička zajednica općine Pisarovina i Javna ustanove Zeleni prsten i osigurat ćemo materijal za slikanje (platno i akrilne boje), kavu i peciva za doručak te ručak. Kistove i paletu za miješanje boja trebate ponijeti vlastite. Tijekom jeseni planiramo organizirati izložbu Vaših radova nastalih na ovoj koloniji kao i kolonije pod nazivom „Rodino Ljeto u Kupčini“.

Manifestacijom „Mjesec roda“ cilj nam je povezati kulturnu i prirodnu baštinu prekrasne Zagrebačke županije kako bismo istaknuli važnost suživota čovjeka i prirode. Bijela roda jedna je od najpopularnijih ptičjih vrsta u Hrvatskoj, ne samo zbog legende da rode nose djecu već zbog suživota s čovjekom. Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od struje, a hrane na poljoprivrednim površinama. Opstanak roda ovisi o trudu čovjeka i društva u očuvanju prirodnih staništa i tradicijskih krajolika.

Program:
10:00 Podjela materijala i pozdravna riječ domaćina
Predstavljanje tradicijskog stola – degustiranje
Izložba fotografija o rodama
10:15 Početak likovne kolonije „Naslikaj me“
13:30 Ručak
14:00 Jednosatna besplatna interpretativna tura s vodičem