Pozivamo Vas na  9. foto safari „Čudesna šuma Žutica“ koji se održava u nedjelju 01. svibnja 2022. godine od 10 sati. Svibanj je mjesec kad šuma diše punim plućima i kada je život šume na vrhuncu svoje bujne proljetne ljepote.  

Šuma Žutica nalazi se na samim vratima najvećeg zaštićenog močvarnog područja – Lonjskog polja. Karakteriziraju je rukavci, kanali, mrtvaje, jezerca i pogodno je stanište za raznolik životinjski svijet. Zanimljivo je za napomenuti da je u šumi Žutici pronađena četvrtina od ukupnog broja vrsta vodozemaca i gmazova koja živi u Hrvatskoj. Šuma žutica dom je čak  50 strogo zaštićenih vrsta!

Ovogodišnja ruta foto safarija, u dužini od 5 kilometara, prati tok rijeke Česme kroz šumu Žuticu te prati kanal Črnec i mrtvaje rijeke Lonje kroz poplavnu šumu i pašnjake na predjelu šume Žutice zvanom Behec. Na spomenutoj ruti pozdravit će nas moćna stabla poljskog  hrasta i jasena s čudesnim nadzemnim strukturama korijenja. Proći ćemo pokraj staništa barskih nutrija koje su u Hrvatsku stigle iz Južne Amerike kao i pored velike nastambe dabrova koji su u šumu Žutica nastanjeni prije 25 godina ali i pašnjacima s konjima i govedima na slobodnoj ispaši.

Cilj foto safarija je promicanje ljepota čudesna šume Žutice kao i tajanstvenog svijeta koji krije kao i podizanje svijesti javnosti o vrijednostima ovog područja. Po završetku foto safarija organizirat će se foto natječaj. Ovogodišnji foto safari organizira planinarsko društvo Društvo prijatelja prirode i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s portalom Volim Ivanić, Hrvatskim šumama i Gradom Ivanić-Gradom.

Za sudjelovanje na foto safari Čudesna šuma Žutica potrebno se prijaviti i to do 27. travnja 2022. godine, na: e-mail: depepe2009@gmail.com ili na telefon: 091 4975 404.

Svakako ponesite osobnu i zdravstvenu iskaznicu, foto aparat, visoke čvrste cipele za hodanje (ne tenisice, ne balerinke, ne isusovke), odjeću s dugim rukavima i nogavicama, pokrivalo za glavu, dovoljne količine vode za 2-3 sata laganog hoda, lijekove ako ih koristite, zaštitu od sunca i insekata. Po povratku doma, pregledajte se radi eventualnih krpelja.

Šuma žutica za mnoge je još uvijek neotkriven biser prirode. Specifična je po tome što je već više od 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a unatoč tome u  šumi je opstao bogat biljni i životinjski svijet. Od  vodozemaca posebno se ističu močvarna smeđa žaba (plava žaba), gatalinka, crveni mukač, veliki dunavski vodenjak, riđovka, bjelouška,  barska kornjača,od sisavaca dabar i europska vidra, od ptica velika bijela čaplja, orao štekavac, škanjac i crna roda, ima i različitih vrsta riba, rakova, kao  28 vrste danjih leptira, od čega su tri strogo zaštićena (uskršnji leptir) i 287 noćnih leptira….

Žutica je dio ekološke mreže Europske unije – Natura 2000, kao područje očuvanja značajno za vrste i staništa od interesa za Europsku uniju. Jedna je od najvećih poplavnih nizinskih šuma u Hrvatskoj. Nalazi se svega pet kilometara od centra grada Ivanić-Grada te je pravi mali raj za brojne biljne i životinjske vrste. Naziv „Žutica“ najvjerojatnije potječe od naziva grma velike žutilovke koja u proljeće oboji niže dijelove šume u žutu boju. Njezina vrijednost ne ogleda se samo u bogatoj biološkoj raznolikosti, već i u činjenici da je Žutica prva retencija na lijevoj obali Save, nizvodno od Zagreba, čija je svrha zaštita naselja uz Savu od poplava.

Program foto safarija:
10:00 – okupljanje sudionika na parkiralištu „Lidla“, Stjepana Majdeka 47, Ivanić Grad
10:30 – ukrcaj u autobus i odlazak do mjesta starta foto safarija
11:00 – start foto safarija
15:30 – odmor,  osvježenje i  „šumarski gablec“
18:00 – povratak u Ivanić-Grad